Најновије

ЕНГЛЕЗИ ПОКАЗАЛИ ПРАВО ЛИЦЕ! СТАЛИ УЗ ШИПТАРЕ: Они ово називају "ослобођено Косово"!

Британски министар за европске послове Алан Данкан рекао је, на манифестацији коју је организовало дипломатско представништво тзв. Косова у Лондону поводом 20. годишњице интервенције НАТО, да се, због свих изгубљених невиних живота на свим странама, мора гледати у будућност и завршити посао који је почео "ослобађањем Косова",

Алан Данкан (Фото: јутјуб)

Данкан је одржао говор у оквиру активности које је организовала Амбасада тзв. Косова у Лондону поводом 20. годишњице агресије НАТО-а и краја сукоба на Косову.

“Очигледна хуманитарна катастрофа, заједно са неуспехом интензивних дипломатских напора, значила је да НАТО једноставно мора да интервенише. Њихова акција је несумњиво спасила животе, и за то смо захвални. Међутим, сећамо се свих оних који су погинули, на обе стране сукоба. Њихове породице и пријатељи данас су у нашим мислима” - рекао је британски министар.

Он је додао да се сећају и захваљују војницима, мушкарцима и женама из Велике Британије и других земаља НАТО које су служиле на Косову и британским војницима који су дали своје животе на путу мира.

“Због њих и због свих изгубљених невиних живота и многих других који су директно погођени сукобом, морамо гледати у будућност и завршити посао који је почео ослобађањем Косова. Морамо се борити за правду за све жртве, тежити помирењу и јачању мира и стабилности на Косову и широм региона. Охрабрујуће је да је до сада 384 мушкараца и жена формално признато као жртве сексуалног насиља за време сукоба. Такође је важно да и Косово и Србија наставе да раде заједно на откривању судбине несталих лица. Најважније је да помирење буде могуће и да Косово напредује, мора постојати правда за жртве и преживеле” - додао је он.

Данкан је истакао да је Велика Британија, као један од многих пријатеља тзв. Косова, спремна да помогне Приштини да ојача владавину закона.

“Однос Велике Британије са Косовом је право и трајно пријатељство. Пријатељи се подржавају, а ми смо искрени једни према другима, чак и када је истина тешка. Сада је време да људи и Влада Косова у потпуности обликују своју слободу. Косовски лидери треба да се посвете владавини закона и изграде стабилну демократију” - слободну од корупције, непотизма и организиваног криминала. Ово је најбољи начин за стварање радних места за младе људе и неговање друштва у којем сваки грађанин не само да је заштићен законом, већ је добродошао и цењен” - казао је Данкан.

Он је поменуо да, на основу искуства у Великој Британији, зна да није лако осигурати да се све етничке групе осећају интегрисаним, али да друштво које настоји да негује заједничку визију за све своје грађане, је друштво које је јаче и способније да оствари свој пуни потенцијал.

“Тако да данас, када славимо тешко стечену слободу Косова и сећајући се изгубљених живота на свим странама пре 20 година, честитамо људима Косова на напретку који су постигли и подстичемо их да теже заједничкој визији за своју земљу. Док они то чине, а Косово наставља своје напоре на изградњи стабилне, просперитетне, мултиетничке државе, могу наставити да рачунају на посвец́ену подршку Уједињеног Краљевства” - закључио је британски министар за Европу.

Који ће Срби на Косову бити ухапшени, прочитајте ОВДЕ.

​​​​​​

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА