Најновије

НАВАЛА НА РУСКЕ ПВО СИСТЕМЕ „ТОР-М2Э“ И „ВИКИНГ“: И Србија међу потенцијалним наручиоцима?

Генерални директор „Рособоронекспорта“ изјавио да је пристигао велики број захтева од стране иностраних партнера за набавку савремених ПВО система које производи руски војно-индустријски комплекс, те да се ове понуде налазе у фази разматрања. За набавку сличних система заинтересована и Република Србија.

ТОР М2 (Фото: mil.ru)

Русија је примила бројне захтеве од стране иностраних наручилаца за набавком нових ракетних система ПВО кратког и средњег домета „Тор-М2Э“ и „Викинг“ (експортна варијанта система Бук-М3, примедба преводиоца). Ово је у интервјуу за интернет портал ТАСС рекао генерални директор „Рособоронекспорта“ Александар Михејев.

 „Примили смо ове захтеве и сада се они налазе у фази разматрања. Али, још је прерано говорити о конкретним земљама које су заинтересоване за набавку ових система, као и роковима испоруке. Све се још налази у фази у којој се воде преговори“- рекао је први човек „Рособоронекспорта“ одговарајући на питање новинара.

Он је додао, да су ракетни системи ПВО „Тор-М2Э“ и „Викинг“ који су представаљени на бројним сајмовима изазвали велико интересовање када су у питању страни наручиоци.

Противваздухопловни ракетни комплекс 9К332 „Тор-М2“ је ефикасан против авиона, хеликоптера, беспилотних летелица, и посебно, високопрецизних навођених бомби и ракета. Представља комплекс кратког домета (по даљини 16км/по висини 10км), и идеалан је за заштиту оклопно-механизованих колона на маршу. За разлику од ранијих верзија овог комплекса, „Тор-М2“ у свом борбеном спремнику има 16 ракета (раније верзије су имале капацитет од 8 ракета). Одликује га покретљивост, кратко време реакције по уоченом циљу, аутоматизација процеса приликом гађања, изузетна ефикасност приликом уништења читавог спектра ваздушних циљева, као и висок степен отпорности на средства ПеБ (средства за против-електронску борбу). 

Његова најновија специјална верзија носи ознаку 9К332К „Тор-М2ДТ“. Ради се такође о систему кратког домета који је специјално пројектован за сурове временске услове какви се јављају на северу. Одликује га велика покретљивост пошто је интегрисан на гусеничну платформу ДТ-30 која је специјално направљена за непроходне терене какви се налазе на северу Русије.

9K317M Бук-М3 „Викинг“ је мобилни противваздухопловни ракетни систем средњег домета, који представља најусавршенију верзију насталу на бази ракетних система „Куб“ и касније „Бук“. О каквом се систему ради, можда најбоље сведочи податак о ефективном домету његових ракета¹ у односу на последњу верзију система Бук-М2, који је увећан за готово 1,5 пута.

Наиме, Бук-М2 је могао да погоди циљ који је удаљен респектабилних 45-50 км, док Бук-М3 „Викинг“ може да погоди циљ на даљини и до 70км.

Поред значајно повећаног домета самог оруђа, извршена је и веома квалитетна интеграција савремених електронских компоненти унутар овог система, које су му омогућиле да се за исти проценат повећа и број једновремено гађаних циљева. „Викинг“ ће по једној лансирној јединици моћи истовремено да гађа до 6 циљева. Рецимо, сада ће дивизион састављен од ракетних система 9K317M Бук-М3 имати способност да једновремено нападне 36 ваздушних циљева у радијусу 70км по даљини, и 35 км по висини. При томе, вероватноћа уништења циља са једном ракетом је готово 1/1 (циљ величине ловачког авиона), док је код крстарећих ракета тај однос око 1/0.8. Овакав прираст способности коју је обезбедила електроника, морала се испратити и реконфигурацијом самог возила, које сада мора да носи и већи број ракета по једној лансираној јединици.

Подсећамо да је и Република Србија заинтересована за набавку сличних система. Највиши државни функционери ове државе су изјавили да се са Русијом преговора око набавке ракетних ПВО система „Бук-М2 Э“. У међувремену се појавио и знатно савременији Бук-М3 „Викинг“, тако да постоји реална могућност да се преговори око евентуалне набавке поведу у том правцу.

¹ Ракета земља-ваздух 9М317М може да пресреће циљеве који лете брзинама и до 3000 м/сек. Опремљена је парчадно-разорном бојевом главом. На циљ се у првом делу путање наводи инерцијалним путем, а потом у завршном делу се активира активна радарска глава за самонавођење која је изузетно отпорна на електронско ометање. 


Иран улази у Евроазијску економску унију, Русија и Кина бришу америчке санкције. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА