Најновије

ОВО ЈЕ ЗВЕР КАКВУ НИСТЕ ВИДЕЛИ: Понос српског наоружања! Погледајте шта све може ово борбено возило! (ВИДЕО)

Поводом 70 година предузећа “Југоимпорт-СДПР”, у Никинцима је за војни врх и бројне иностране делегације које су посетиле међународни сајам наоружања и војне опреме “Партнер 2019“, уприличен приказ са бојевим гађањем.Том приликом је између осталог извршен приказ бојевог гађања оклопним возилом-точкашем Лазар-3, са десантним одељењем састављеним од припадника Жандармерије.

Лазар-3 (Фото: јутјуб)

Лазар-3 је дејствовао својим основним наоружањем које се састоји од митраљеза у кал.12,7мм, које се налази на ДУБС-у. Ради се о даљински управљаној борбеној станици са којом нишанџија управља из унутрашњости возила, не излажући се опасности. Извршен је и приказ дејства десантног одељења Жандармерије, које је имало задатак да је у највећој брзини напусти возило, развије се у стрелце и уништи десетак мета које су имитрале непријатељске ватрене позиције.На крају је демонстрирано и дејство ручне термобаричне бомбе.

Лазар 3 је вишенаменско оклопно возило које припада породици оклопних возила Лазар, намењено за извршавање различитих врста задатака. За разлику од својих претходника Лазар 1 и Лазар 2, Лазар 3 поседује далеко боље карактеристике у свим сегментима. Осмишљен је у компанији “Југоимпорт-СДПР” у Великој Плани.

Конструкција

Погонска група од свих осам точкова 8 x 8 поседује независно вешање и обезбеђују висок степен мобилности возила. Све осовине су погонске док су прве две управљачке.

Возило је опремљено са 3 перископа за командира и возача, такође поседује бочна врата која служе за улазак и излазак возача и командира,чланови посаде у задњем делу имају излаз у виду аутоматске хидрауличне рампе, рампа се може активирати из простора возача  као и дугметом у простору посаде. И возач и командир имају поклопац изнад својих простора. Поклопац возача се забрављује у три положаја од којих један служи за вожњу при отвореном поклопцу. Може бити масе од 22 т до 28 тона, у зависности од задатка, наоуружања и типа заштите. Возило је опремљено системом продужене мобилности који у случају оштећења гума омогућава наставак кретања брзинама до 50 km/h.

Подсистеми возила

Опремљен је мотором типа CUMMINS ISM500 500 КС,мотор покреће мењач ALLISION 4500 SP, поседује системе попут:

кочионог система, управљачког, хидрауличног електричног. Такође поседује вентилацију, климатизацију, АБХО заштиту.

Може се опремити додатном опремом као што је: Систем за аутоматско гашење пожара, централни систем за надувавање гума (CTIS), витло 10 t, систем за интерну комуникацију, видео систем возила.

Заштита-Оклоп

Поседује високо софистицирану, модуларну балистичку заштиту. Оклопно тело је израђено од панцирног челика и обезбеђује могућност уградње spall liner-а, за заштиту од крхотина. Примењена балистичка заштита даје могућност адаптације нивоа заштите до нивоа специфичних потреба корисника. Обезбеђена је могућност примене најсавременијих технологија у области балистичке заштите током целокупног животног века возила. Основа возила обезбеђује два нивоа заштите од мина.

Основна заштита

 Балистичка заштита са свих страна возила (Ниво 3 STANAG 4569).

 Балистичка заштита са предње стране возила (Ниво 3+ STANAG 4569).

 Противминска заштита (Нивои 3a и 3b STANAG 4569).

Додатна побољшана заштита

Лазар 3 пошто је модуларно борбено возило има ту могућност модуларне заштите, односно уграње додатне побољшане заштите на захтев будућих купца (корисника). Унапређене заштите као што су:

 Балистичка заштита са свих страна возила (Ниво 4 STANAG 4569)

 Балистичка заштита са предње стране возила (Ниво 5 STANAG 4569)

Наоружање

Може бити опремљен различитим врстама наоружања попут:

Даљинско управљиве борбене станице (ДУБС) 12,7 мм

Аутоматског топа 2А42 30 мм.

Опремљен је са 4-6 димна лансера.

Број чланова посаде зависи од задатка и наоружања којим је возило опремљено. Када возило има ДУБС 12,7 мм број чланова посаде је 12 (командир, возач, нишанџија + 9 чланова). У случају уградње куполе број чланова посаде се смањује за један (командир, возач, нишанџија + 8 чланова ).

Возило такође поседује и пушкарнице која омогућавају да војници који се возе буду у могућности да уз помоћ стрељачког наоуружања реагују на потенцијалне претње и помогну визуелним уочавањем. Пушкарнице су заштићене балистичким стаклом.

 

Какве авионе Србија почиње да производи, сазнајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА