Најновије

ШИПТАРИ БЛОКИРАЛИ СВЕ ПУТЕВЕ СНАБДЕВАЊА! ХАРАДИНАЈ ПРЕТИ НОВИМ НАПАДОМ! На помолу хуманитарна катастрофа, Србима на северу Косова

Србима на северу Косова прети хуманитарна катастрофа пошто је шиптарска власт из Приштина претходних дана завела тоталну блокаду на свим путевима којима су из централне Србије допремане основне животне намирнице.

Рамуш Харадинај (Фото: јутјуб)

Како преносе становници Лепосавића, Звечана, Зубиног Потока и северне Косовске Митровице, хране има за још три до четири дана, а у продавницама готово да више уопште нема основних животних намирница. Највећа је несташица млека, брашна, воћа и поврћа.

Језиво стање

Претходних недеља, шиптарска 'гранична полиција' почела је да блокира пословање привредника који су преко алтернативних праваца достављали храну из централне Србије на север покрајине.

Због увођења такси од 100 одсто на робу из централне Србије, они су онемогућени да производе довозе преко званичних прелаза. Како тврде у Косовској Митровици, прошле недеље чак је и пуцано на један од камиона који је превозио српску робу!

Премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај овај незапамћени терор покушао је да оправда сулудим тврдњама да Срби уз храну шверцују дрогу и оружје. Он је јуче најавио и нове нападе на север.

“Најава хуманитарне кризе на северу Косова и Метохије представља импровизацију Београда. Нећемо да пропустимо било какве производе из Србије јер су грађани Косова уплашени. Не усуђујемо се да их пустимо не због било какве хране већ зато што кријумчари могу да носе наркотике и оружје, а ми то не дозвољавамо” - рекао је Харадинај.

На другој страни, председник Србије Александар Вучић поручује да ће држава помоћи свом народу на КиМ.

“Србима на КиМ помоћи ће српска држава, а од међународне заједнице не очекујемо више ништа. Никога у свету не интересује отежано снабдевање нашег народа у покрајини, јер смо њима увек и у свакој ситуацији ми мало више криви само зато што нећемо да признамо независност Косова” - поручио је председник државе. Он је оценио да је Харадинајев изговор за додатну контролу робе чиста аутопројекција.

“Приштина је сада смислила нови изговор. Харадинај је изјавио: "Они хоће уз храну да убаце и оружје и дрогу." Шта ти је подсвест?! Па, мени ни за 100 година не би пало на памет тако нешто... Оружје и дрога?! Они су то измислили, а људи сад не могу да добију храну због њихових лажи” - рекао је Вучић.

И министар трговине Расим Љајић упозорава да су залихе робе на Косову готово потпуно потрошене.

Харадинај прети нападом на север

Косовски премијер Рамуш Харадинај запретио је новом интервенцијом на северу покрајине због покушаја Србије да ублажи елементе хуманитарне катастрофе.

"Никакви обмањујући сценарији и лажне вести неће спречити приштинске институције да спроводе владавину права у свим деловима Косова. Надлежне институције су предузеле конкретне акције у спречавању и борби против свих прекограничних илегалних активности у области зеленог појаса на граници Косова и Србије на северу", написао је Харадинај на друштвеним мрежама.

“Трговци су нам пријавили највећи дефицит млека, али јављају да нема ни воћа и поврћа, осим у супермаркетима. Залихе осталих намирница се такође убрзано празне. Највећи део трговаца каже да ће до краја недеље још имати неке залихе, а за после не знамо. Иначе, цене су од новембра до марта на Косову повећане за 5,3 одсто” - каже Љајић.

Тихо протеривање

На драматичне последице одлука Приштине упозорава и директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који каже да је на делу план да се Срби протерају.

“Покушавају Србима на северу живот да учине несносним и да их натерају на исељавање... Али тај план им неће проћи. Нећемо им дозволити да на силу заузму север КиМ. Бићемо сложни и јединствени. Ни ЕУ ни остала међународна заједница нису применили све механизме да притисну Приштину да укине таксе и ја их позивам да реагују пре него што ситуација додатно ескалира” - апеловао је Ђурић.

Какве лажи о Србима пласира КФОР, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА