Најновије

СВЕТ НА ИВИЦИ РАТА! ПУТИН ПОСТАВИО РАКЕТЕ НА КУБИ! На помолу нова кубанска ракетна криза као она из 1962! (ВИДЕО)

Руски председник у Хавану послао фрегату "Адмирал Горшков" са крстарећим ракетама "калибар", које имају домет до 2.500 километара и могу да носе нуклеарну бојеву главу. То је одговор на нагомилавање НАТО снага у близини руских граница

Путин (Фото: kremlin.ru)

Руски председник Владимир Путин распоредио је ракете на Куби, на самом прагу САД, као одговор на нагомилавање снага НАТО у Источној Европи. Фрегата "Адмирал Горшков" са крстарећим ракетама укотвила се у Хавани, а аналитичари кажу да је ситуација веома слична кубанској ракетној кризи током Хладног рата, кад је свет био на ивици нуклеарног сукоба.

Пријатељска посета

Руска фрегата са ракетама "калибар", које могу да носе нуклеарну бојеву главу и имају домет до 2.500 километара, упловила је у Хавану у понедељак. Војници су се искрцали у луци, а све то помно је пратила посада америчког разарача "УСС Џејсон Данхем", који је усидрен свега неколико километара од обале Кубе, у међународним водама.

Према наводима кубанске телевизије, руска фрегата је у пријатељској посети.

- Посада брода у програму посете има много активности, укључујући и посету шефу Кубанске револуционарне морнарице, као и обилазак историјских и културних споменика - објавила је кубанска ТВ, не откривајући никакве друге детаље.

Ни руска морнарица није открила зашто је фрегата "Адмирал Горшков" послата у Хавану, али је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков наговестио да је то одговор на нагомилавање снага НАТО у близини руских граница.

- НАТО годинама константно нагомилава војску у Источној Европи. Након изласка САД из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) 2018, односи са Русијом су још гори. Евентуално распоређивање таквих америчких ракетних система, у близини руских граница, довело би до усијања. Ситуација не би постала само компликована, већ би могла да ескалира. Могли бисмо да се нађемо у ситуацији сличној кубанској ракетној кризи из 60-их година прошлог века - упозорио је Рјабков.

САД на мети

Он је то изјавио након што је амерички председник Доналд Трамп најавио да ће додатних 1.000 војника разместити у Пољској, у којој се већ налази 4.500 припадника НАТО трупа. Осим тога, Пентагон је прошле недеље одобрио војну помоћ Украјини вредну 250 милиона долара. Американци планирају да украјинску војску снабдеју снајперским пушкама, ракетним лансерима, противракетним радарима, системима за електронско ратовање, ноћним визирима и медицинском опремом.

Такви Трампови поступци су, према наводима безбедносних аналитичара, натерали Русију да пошаље фрегату "Адмирал Горшков" на Кубу. Они оцењују да ситуација веома подсећа на ракетну кризу из 1962. Тада је Совјетски Савез поставио балистичке ракете на Куби као одговор на амерички покушај инвазије те карипске земље 1961. и размештање пројектила у Италији и Турској. Напетост је трајала од 16. до 28. октобра, кад је постигнут договор да СССР склони своје ракете са Кубе, а САД из Турске, као и да се Америка више никад не усуди да нападне карипску земљу. У том периоду свет је био најближи трећем светском рату.

- Руске ракете домета 2.500 километара у Хавани представљају озбиљну претњу САД. Куба је удаљена свега 165 километара од Флориде, што значи да је велики део америчке територије сада у домету руских пројектила. Овим је Путин упутио поруку Трампу да се нико не осећа пријатно кад му непријатељска војска нагомилава трупе и оружје у близини граница. Слично се догодило и током кубанске ракетне кризе, кад је СССР био принуђен да одговори на америчко размештање ракета у близини његових граница - навели су експерти.

И сам Путин је раније ове године изјавио да је Русија спремна на кризу каква је била кубанска уколико Трамп настави са непријатељским потезима.

- Нема потребе подизати тензије на ниво који смо имали током кубанске ракетне кризе 60-их. То свакако не желимо, али ако САД то хоће, Русија је спремна - изјавио је Путин у фебруару ове године.

Дигао војску на ноге због Ирана

Руски председник Владимир Путин подигао је војску на ноге због повишених тензија између САД и Ирана. Велике војне вежбе, у којима учествује чак 150.000 војника, 500 авиона и 20.000 возила, почеле су јуче и трајаће пет дана.

Вежбе је изненада најавио руски министар одбране Сергеј Шојгу.

- Петодневне војне вежбе одржаће се на 35 полигона. Циљ нам је да проверимо спремност војске да одржи безбедност у овим изазовним временима. Мобилисали смо војнике из свих јединица како бисмо проверили борбену готовост земље - рекао је Шојгу.

Руски генерал-мајор Сергеј Липовој додао је да су вежбе повезане са погоршањем односа САД и Ирана.

- Повод за ово су готово свакодневне претње Америке ратом Ирану, али и ширење НАТО снага на исток Европе, у близини руских граница - истакао је Липовој.

Кубанска ракетна криза 1962.

- трајала 13 дана, од 16. до 28. октобра 1962.

- председник СССР Никита Хрушчов разместио балистичке ракете на Куби, на захтев Фидела Кастра

- то се догодило након неуспеле инвазије САД на Кубу 1961. и постављања америчких ракета у Италији и Турској

- Америка је 22. октобра поставила поморску блокаду око Кубе да не би дозволила допремање додатних совјетских ракета и захтевала од СССР да размонтира своје системе на карипском острву

- после напетих преговора између Хрушчова и тадашњег председника САД Џона Кенедија, СССР је пристао да склони ракете са Кубе

- у замену за то САД су склониле своје ракете из Турске и обећале да никад више неће напасти Кубу

- након тога, због великих тензија, установљена је такозвана црвена линија, директна телефонска веза између Москве и Вашингтона

Нова војна пошиљка за Венецуелу

Путин је упутио нову војну пошиљку Венецуели и њеном председнику Николасу Мадуру. Транспортни авион руског министарства одбране "иљушин Ил-62" слетео је на аеродром у Каракасу у понедељак, али није откривено какав је товар донео.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков навео је само да је у питању рутинска посета.

- Реч је о одржавању опреме којом је Русија раније снабдела Венецуелу. То је у складу са војним уговорима и рутински је посао - објаснио је Рјабков.

Међутим, западни медији подсећају да су у марту два иста "иљушина" већ слетела у Каракас и да је Трамп тада поручио Русији да "оде из Венецуеле", коју сматра двориштем САД.

- Нова војна пошиљка сасвим сигурно представља гурање прста у око Трампу, који од почетка године покушава да свргне Мадура и на његово место постави лидера опозиције Хуана Гваида - оцењују западни медији.

Руски нуклеарни ледоломци освајају Арктик. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА