Најновије

ДАЧИЋ У КОЛУМБИЈИ: Присуство Србије на америчком континенту важно за питање Косова

Србија има потребу за континуираним присуством на америчком континету ако жели да у најбољој могућој мери заштити свој национални и државни интересе, изјавио је у Боготи потпредседник Владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић

Ивица Дачић у посети Колумбији (Фото: Јутјуб)

У главном граду Колумбије одржано је 49. заседање Генералне скупштине Организације америчких држава (ОАД), којем је присуствовао Ивица Дачић. Том приликом је изјавио да је Србија у последњих 10 до 15 година постала посматрач у разним америчким организацијама, а једна од највећих је ОАД.

- Од 35 земаља америчког континента, Србија је успела да промени политичку слику и тренутно 19 земаља није признало независност Косова, а 16 јесте. До пре годину дана ситуација је била обрнута - подсетио је Дачић.

Подсетио је такође да је резултат напора био тај да су Суринам, Гренада и Доминика суспендовале, односно поништиле одлуку о признавању једнострано проглашене косовске независности.

- У том смислу су и сви наши састанци и наше присуство на америчком континенту од великог значаја за одржавање контакта и разговоре с пријатељским земљама. Србија учествује и у другим реагионалним америчких организаицјама, као што је Организација карипских држава, као што је Кариком, а учествоваћемо и у раду Пацифичке алијансе, која ће заседати у Перуу за неколико дана - навео је Дачић за Тањуг.

Шеф српске дипломатије каже да је у Колумбији разговарао с представницима двадесетак држава, оценивши да су то све били добри разговори, те да је, како каже, сигуран да ће резултат бити веома позитиван када је реч о најважнијем државном и националном интересу Србије, а то је Косово.

- Такође, на америчком континенту у Чилеу ће бити одржана Годишња скупштина Интерпола, у октобру. Није још извесно да ли ће се захтев Косова наћи на дневном реду, а ако се нађе, веома је важно да одржимо прошлогодишњи резултат. То значи да се мора разговарати појединачно с многим земљама и зато је наше присуство овде од великог значаја - казао је Дачић, истакавши да управо зато оцењује ове разговоре као успешне.

Додао је да ће присуствовати на инаугурацији новог председника Панаме, а потом ће, каже, посетити Перу, где ће бити одржан самит Пацифичке алијансе.

Вучић посетио западнобачки округ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА