Најновије

ЈОШ ЈЕДАН НОЖ У ЛЕЂА ОД "БРАЋЕ": Црна Гора тражила да тзв. Косово учествује на Евровизији!

Главна "перјаница" кампање и иницијатор да Косово као самостална држава учествује на Евровизији, што је јуче спречено одбијањем да Приштина буде примљена у Европску радиодифузну унију - била је Црна Гора, пише Блиц.

(Фото: Јутјуб)

У томе су је подржали Хрвати, Словенци и Македонци, а пројекат је припреман годину дана у сарадањи пет јавних сервиса из региона (Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, Словеније и Мађарске).

У тренуку када су односи Београда и Подгорице затегнути због низа билатералних спорова, а посебно нацрта закона о вероисповести којим се практично иницира отимање имовине СПЦ, у кампањи за пријем Косова предњачила је - управо Подгорица.

Како наводи, управо су Црногорци практично и покренули овај пројекат, да би врло убрзо добили подршку Хрвата и Словенаца и Македонаца. Мађари, који су првобитно стали уз пројекат пријема Косова у ЕБУ који би им омогућио учешће на Евровизији, на крају су повукли свој потпис.

Европска агенција регулаторних тела (ИБИУ) већином гласова одбила је јуче да прихвати Косово као самосталну државу и да их прими у Европску радиодифузну унију (ЕБУ), а тиме им такође онемогућила учествовање на "Евровизији".

За промену статута гласало је 400 чланица, док су против тога била 673 гласа.

Иначе, косовски представници већ неколико година покушавају да издејствују примање у ЕБУ, али без успеха.

ЕБУ су основале 23 радиодифузне агенције са простора Европе и Медитерана. Чланице су радио и телевизијске компаније од којих су већина радиодифузне организације у државном власништву или у приватном власништву са јавном концесијом.

Најпознатија активност ЕБУ је организовање музичког такмичења "Евросонг". Право учешћа на њему имају земље које су пуноправне чланице ове организације.

Прочитајте ОВДЕ каква је тренутна ситуација на северу Космета.

Извор: Танјуг/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА