Најновије

ВУЧИЋ ОДБРУСИО БЕЗ ПАРДОНА: Некима Србија никад довољно понижена и мала!

Физички напад приштинске делегације на представника Србије на састанку ЦЕФТА, у Валони, говори о томе колика је нервоза у њиховим редовима, оценио је председник Александар Вучић. Поручио је и да неће бити одустајања од реформи и да ће се у инвестициони циклус ући у договору са СБ и ММФ-ом.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Напад на представника Србије није израз снаге и надмоћи, већ слабости и нервозе, поручио је председник Вучић, који је наставио да обилази Србију посетом Западнобачком округу.

Како је рекао, Приштина је мислила да је 2008. године завршила све и не може да прихвати да неко заступа ставове различите од њихових и да неће да пристане на притиске. "Када сте приморани да некога гађате флашом, као што су неки радили и у Скупштини Србије и у другим местима, током дискусије, то јасно говори да је неко изгубио живце", нагласио је Вучић.

Додао је да Приштина има и разлога да буде нервозна, али да ће две стране, свеједно, морати да се врате за сто и да разговарају, кад тад, а то ће, поновио је, бити када Приштина укине таксе.

Истовремено, изјаву Хашима Тачија да је уједињење са Косовом сан сваког Албанца који живи на територији Прешева, Бујановца и Медвеђе не треба, каже, схватати озбиљно, а њен смисао је унутрашња битка за политичку превласт у Приштини.

Нема никакве озбиљне опасности по наш народ у тим општинама, оцењује Вучић и напомиње да такве изјаве имају било какве везе са реалношћу.

"Ако свега има, што не оду да живе у Митровици"

Председник је оценио да је већ годину и по дана очигледна синхронизована акција с циљем да се Срби са севера Косова и Метохије представе као криминалци и као продужена рука Београда.

Он је то рекао на питање новинара о писању листа Данас да у Косовској Митровици нема несташица, и да се Срби на Косову више плаше српских претњи, него Албанаца.

"Они говоре исто што говоре Рамуш Харадинај и Хашим Тачи. То пишу и сви приштински медији - Зери, Коха диторе, Бота сот... Сви исто пишу, као и наших 'пет милиона'. Није то никаква новост. Постоји синхронизована акција, већ годину и по, чији је циљ да се Срби са севера представе као кримианлци, продужена рука Београда, као да би требало да буду продужена рука Приштине", указао је он.

То је, додаје, део покушаја да се Срби криве за све, и да је у реду да живе у албанској држави.

То се реализује и преко лажних националиста, који, рекао је Вучић, када им Метју Палмер каже да више не помињу Косово, не изговарају више ни "К" од Косова, па све до оних који су увек били за независно Косово, "оног из '1 од 5 милиона' који је силовао Српкињу, Јакшића, који се сваког дана слика по скупим базенима, или Раду Трајковић".

"Као држава морамо да се супроставимо томе. То што они говоре, говори неко други, а не Срби. Срби имају своје представнике. Ако им је толико лепо доле, волео бих да они који пишу тако оду на Косово, а не да живе на Савском венцу и одатле тако говоре", рекао је Вучић.

"Некима Србија никад довољно понижена и мала"

Поводом критика да је Видовдан искористио за националистичке поруке, председник је поручио да постоје људи којима Србија никада неће бити довољно понижена и мала.

Додаје да не само да се није служио популистичким речником, ни јуче, у обраћању, нити на састанку са Србима из региона.

"Имамо право и обавезу да чувамо наш идентитет, али, нисам тражио ничију територију, ништа туђе, нисам претио, ни велике речи говорио. Говорио сам језиком малог човека, о српском језику, да треба да градимо болнице, школе, да помогнемо општинама где живе наши људи ван Србије, не вређајући никога", рекао је Вучић.

"Лагали су да је аеродром у Лађевцима био отваран стотину пута. Први пут је јуче отворен за цивилни саобраћај. Шта су они отварали не знам, за пољопривредне авионе, пар војних авиона. Ово је први пут добијен сертификат за слетање и полетање цивилних авиона", поручио је председник.

"Нема одустајања од реформи, инвестиције у договору са ММФ-ом"

Председник је рекао, поводом тврдњи економског новинара Мише Бркића да најављени инвестициони план значи одустајање од реформи, да садашња власт, за разлику од претходне, коју је Бркић подржавао, неће напуштати реформе и да ће инвестициони циклус бити спроведен у договору са Светском банком и ММФ-ом.

Каже да је Бркић рекао да је најнижи привредни раст претходне власти био минус 2,1 одсто, иако је истина да је био минус 3,1 одсто, док је највећи током те четири године био плус 1,6 одсто.

"БДП је увећан са 33,7 милијарде евра у 2012, што је званичан податак ММФ-а, који су управо они избацили из Србије. А на крају ове године очекује се да буде 45,8 милијарди евра. То је постигнуто за само седам година. Што се тиче плата, оне су биле 337 евра, а данас су просечне плате 463 евра, а свакако ће бити 500 евра пре краја године", истакао је.

Што се тиче Бркића, али и других који, каже, пишу у име и за рачун Мирослава Мишковића, истиче да тај новинар иначе добро познаје економију, али да није разумео о чему се ради када је реч о инвестиционом плану.

"Ми ћемо у овај инвестициони циклус да уђемо у договору и са СБ и ММФ-ом. Они су избацили ММФ 2011. Званично објашњење је било да нису хтели да им максималне гаранције буду 30 милијарди за јавна предузећа, а стварни разлог су били избори. Хтели су да троше паре немилице, да се задужују и баш их је било брига за раст јавног дуга. То ММФ није могао да прихвати и тада се од реформи одустало", рекао је Вучић.

Медојевић изјавио да Мило предводи највећу мафију у Европи! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА