Најновије

СЛОВЕНЦИ ПОЛУДЕЛИ, ЈЕР САЛВИНИ ПОРУЧУЈЕ: Границу са Словенијом затворићемо жичаном оградом!

Словенија, која је дуж границе с Хрватском развукла жичане баријере и поставила панеле под изговором борбе против илегалних миграција, бурно је реаговала на најаву италијанског министра унутрашњих послова Матеа Салвинија да би њих та суседна држава ускоро могла опасати жицом.

Матео Салвини (Фото: Јутјуб)

Од сутра би на терену требало да почну да делују заједничке италијанско-словеначке граничне патроле, иако досад није готова формална процедура њиховог оснивања, преноси хрватски Вечерњи лист. Ако почну с радом и ако се у року од три месеца покажу неуспешним и неефикасним, Италија ће поставити, како се то каже, техничке препреке на граници са Словенијом. 

Италијански министар из десничарске странке Лига за север најавио је ту могућност у Тревиљу, апострофирајући проблем миграната у регији Фриули-Венеција Ђулија.  Градоначелник Горице Родолфо Зиберна реаговао је казавши да су техничке препреке недопустиве. Идеју је критиковала и италијанска чланица сената словеначког порекла Татјана Ројц, казавши да “смо напорно радили како бисмо срушили зидове у Европи, а сад градимо нове” те како се чини да се део Словеније сматра сивом зоном, а не пуноправном чланицом ЕУ.

Стручњак за безбедност Марјан Миклавчич упозорио је да би Словенија могла постати мигрантски хотспот, односно џеп у којем би остали мигранти који желе на запад. У словеначком МУП-у о Салвинијевим плановима кажу да је реч о унутрашњополитичкој одлуци суверене државе, али и како су им Италијани до јуна вратили 126 илегалних миграната, што не представља знатно повећање у односу на исти период прошле године и на 108 странаца. - Не можемо говорити о ескалацији проблема на граници - казали су они, преноси Вечерњи.

Словенија је незадовољна односом још једног суседа, Аустрије, која им је још у доба мигрантске кризе увела граничне контроле и тако суспендовала Шенген.

Прочитајте ОВДЕ на чему се то Хрватска све више богати.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА