Најновије

ЖЕЛЕ СУКОБЕ: Шиптарима у интересу да изазивају проблеме, а не да укину таксе!

Представници приштинских власти не само да не планирају да повуку таксе већ новим једностраним потезима уносе даљу кризу и тензију и упуштају се у опасне игре које имају за циљ да се изазову сукоби на северу КиМ, изјавио је данас председник скупшинског одбора за КиМ, Милован Дрецун.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

- Они једностраним потезима подижу кризу, корак по корак, у други план гурају таксе - каже Дрецун.

- Скупштина у Приштини ће вероватно поново усвојити нешто што ће поново бити препрека у односима, али Србија неће дозволити да се створи хуманитарна катастрофа - рекао је Дрецун за медије.

Он је рекао да се Албанци на КиМ "упуштају у опасну игру која има за циљ да се изазову сукоби - или са српским народом на северу или ће покушати да изврше бочне притиске преко југа централне Србије преко рашке области", рекао је Дрецун.

Он је навео да Велики Трновац и Прешево важе за центре за илегалну дистрибуцију дроге и да је тамо присутан снажни радикални исламистички чинилац, а радикални исламисти увек могу да буду злоупотребљени за изазивање насиља.

Дрецун је указао и да Београд има капацитете да предупреди развој таквих догађаја.

- План и договор у Приштини је да се настави са уношењем све већих тензија, а не иду на смиривање кризе. Желе да је појачају предузимањем насилних потеза пребацујући кривицу на Србију што нема напретка у дијалогу. Они неће да се наставе разговори већ насиље ради пребацивање одговорности на Србију и да се у једном моменту прогласи уједињење Косова и Албаније - рекао је Дрецун.

Он је навео да се Београд мора томе супротставити мирним решавањем проблема, инсистирањем на наставку дијалога, снадбевањем становиштва на КиМ како се не би десила хуманитарна катастрофа, и снажном дипломатском активношћу нарочитио према САД, које имају колико-толико избалансиран став.

Дрецун каже да би била потребна опрезност са евентуалним увођењем контрамера.

- Они нас изазивају да одговоримо на такво једнострано понашање, они не желе да укину таксе, али треба да имамо у виду и да контрамерама можемо да погодимо интересе нашег народа на КиМ - рекао је Дрецун.

Албанци, каже, уместо да смањују кризу, заоштравају односе и стално измисљају проблеме.

Он је рекао да нема дилеме да се специјалне снаге у Приштини припремају за упад на север Косова и да је задатак КФОР-а да спречи Албанце да тако нешто ураде.

Према његовим речима, Приштина је покушала да испроба реализацију сценарја заузимањем Газивода, Трепче и да се ради о специјланим јединицама.

Истиче да припадници косовских безбедносних снага, ветерани ОВК, исламистичке групе могу да буду употребљени као оружана формација.

- Нема дилеме да је извршена концентрација снага и да се припремају за упад на север КиМ, а појачане обавештајне активности КФОР-а указују на опасност од спровођења такве акције - истиче Дрецун.

То каже представља знак упозорења да се спрема нека акција, рекао је он и додао да Србија неће дозволити масовни погром народа са севера КиМ, и настојаће да се успоставе услови за наставак дијалога.

Председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша је казао је да стабилност политике коју води Србија код приштинских власти изазива бес.

- Понашају се као у једном тору, не знају шта више да измисле и идеја им је да изазову да Србија уведе санкције на сопственој територји - казао је Бериша.

Он је истакао да Приштина жели да се у потпуности укине ЦЕФТ-а, односно да кршењем споразума и увођењем такси има за циљ да се доприносе да Србија иступи из тог тела.

Амерички конгресмен оптужио Србе за најгоре ратне злочине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА