Најновије

АКО УКЉУЧИТЕ МАШИНУ ЗА ВЕШ НОЋУ КАЗНА 5.000 ДИНАРА, ИСТРЕСАЊЕ МРВА ДО 25.000! Ово је тачан списак казни по градовима!

Ако вам је дојадило што вам комшиница изнад вас свакодневно удара у мозак кломпама док хода по стану и истреса мрве кроз прозор, правила кућног реда у Србији дају вам право да је пријавите комуналној полицији.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Наиме, за ово, али и за сваку буку која до вашег стана допре у јачини већој од 30 децибела у Србији се плаћа казна од 5.000 динара па навише, зависно од града до града.

То значи да и грађани Србије могу да пријаве своје комшије за галаму, лупање, бушење, померање намештаја, лупање у зид, па чак и за гласни плач, исто као и у Великој Британији, где је за бучно плакање особама старијим од 16 година прописана казна у висини од 2.500 фунти или 2.830 евра.

Будите тихи од 16 до 18 часова

Радован Трифуновић, из Удружења Професионални управници Србије, каже да су у Новом Саду, као и у Београду, сличне казне за кршење дневног одмора, који важи од 16 до 18 сати и између 23 сата до пет ујутру, свим данима осим недељом, када одмор траје до седам сати ујутру. Иако би неки помислили да то значи да мајстори већ у седам сати могу да штемују чекићем по зиду у суседном стану или да буше, истина је да то могу да раде само ако ниво буке не прелази 30 децибела.

- Најчешћи проблем у стамбеним зградама у Новом Саду је бука за време дневног и ноћног одмора коју је тешко искоренити.

Измењена одлука

Крајем прошле године донета је измена одлуке о кућном реду, према којој сада, осим управника, и станари могу пријавити бучне комшије комуналној полицији и комуналној инспекцији. Казна за било коју врсту буке у згради је 10.000 динара, а исти износ је прописан и за држање разних предмета на тераси, ходнику зграде, за остављање смећа испред врата - каже Трифуновоћ за Курир и додаје да по новој одлуци у Новом Саду није кажњива бука ноћу 31. децембра, 1. и 13. јануара, јер се периоду од 16 до четири сата наредног дана не сматра временом одмора.

Како се сазнаје од чувара кућног реда, односно комуналних инспектора у Београду, у време кућног реда мора бити апсолутна тишина, док током остатка дана бука било које врсте, па чак и плакање, мора бити на собном нивоу.

Биће заведен ред у Београду

У Београду ће до краја јуна бити донета нова одлука о кућном реду, којом ће, уместо одмора од 13 до 17 и од 22, убудуће кућни ред морати да се поштује од 16 до 18 и ноћу од 22 до седам сати ујутро. До тада, како кажу у Секретаријату за комуналне и стамбене послове, примењује се важећа одлука о кућном реду у стамбеним зградама.

- У време одмора забрањено је виком, трчањем, скакањем, играњем лопте и сличним поступцима правити буку и нарушавати мир у згради. Није дозвољено ни коришћење кућних апарата - веш-машина, усисивача и слично, вентилационих система, клима-уређаја, уређаја за музичку репродукцију, ТВ пријемника и других уређаја, машина и апарата у згради на начин да звук ових апарата омета станаре у другим становима. Бука у време одмора у боравишним просторијама зграде при затвореним прозорима не сме прећи граничну вредност индикатора буке у висини 30 децибела, што је прописано републичком уредбом - кажу у том секретаријату и додају да санкције за кршење кућног реда изриче комунални инспектор, односно комунални полицајац издавањем прекршајног налога.

Дозвољен само шапат

Звук Јачина

- саобраћајна бука 80 дБ

- нормалан разговор 50 дБ

- зујање комарца 40 дБ

- шапат 30 дБ.

Зорану Марјановићу прети робија од 40 година. 

Шта му стављају на терет у трећој оптужници прочиатајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА