Најновије

СРБИЈА ДРЖИ КОСОВО У ШАЦИ! Срђа Трифковић о пет болних мера које ће ућуткати одметнике у Приштини!

Хрватским превозницима од 1. јуна забрањено је да прелазе преко 17 граничних прелаза са Словенијом, те се поставља питање могућности и опција за реакцију Србије на царине од 100 одсто које је одметничка власт на Косову и Метохији увела на робу из централне Србије, али и на друге провокације које долазе из Приштине.

Срђа Трифковић (Фото: Јутјуб)

- Србија није адекватно узвратила на ескалацију провокативних и директно дрских поступака власти у Приштини које су ескалирале акцијом РОСУ на северу Косова. Дугорочно по Србију је далеко опаснија трансформација тзв. косовских безбедоносних снага у "војску" од увођења царина. Може да се повуче решење о таксама, али једном кад се створе оружане снаге, то је веома, веома тешко. Крајње време је да се искористе геополитичке предности Србије које су несумњиве. Једина функционална пупчана врпца тзв. Косова са централном и западном Европом иде преко Србије. За почетак би требало наметнути дажбине од 100 одсто на транзитну робу за Косово и Метохију и требало би стриктно спроводити провере техничке исправности тешких возила и вршити детаљне царинске прегледе. Треба покушати и са оштријим мерама, које би се односиле, рецимо, на испоруку електричне енегрије – сматра Срђа Трифковић.

Он додаје да тзв. Косово не може да функционише без транзита кроз Србију. 

- Било каква алтернатива, да иду преко Тиране и одатле бродовима за Италију или да иду преко црногорских планина до Јадранске магистрале и одатле уз обалу до Хрватске су приче за малу децу. Србија је у овом тренутку на ивици да буде презрена као немоћни актер, стога је у националном и државном интересу да се уведу мере које би биле болне за албанско руководство и оне који их подржавају - рекао је проф. Трифковић.

Он истиче да ако Албанци на Косову Србима забране динар, онда Србија може забранити документе тзв. државе Косово.

Како је Русија профитирала из економског рата Кине и САД сазнајте ОВДЕ.

Извор: Србија данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА