Најновије

СРБИЈИ СТИГЛА ПУТИНОВА ПОРУКА: Браћо Срби не дајте Косово! ЕУ је неспособна

Председник Русије Владимир Владимирович Путин поручио је да братски српски народ увек може да рачуна на подршку Москве, а нарочито по питању борбе за Косово и Метохију!

Илустрација (Фото: РИА/ Правда)

Ову Путинову поруку објавио је у Београду Вјачеслав Володин, председник Доњег дома државне думе и један од најближих сарадника руског лидера.

Држите се 1244

Володин, кога медији у ЕУ и САД често представљају као 'трећег најмоћнијег Путиновог човека', после састанка са шефом српске државе Александром Вучићем, говорећи пред народним посланицима у Скупштини Србије, рекао је да Русија најоштрије осуђује провокације на Косову усмерене на застрашивање нашег народа.

- Српски народ је изабрао свој пут и ми осуђујемо провокације на Косову и Метохији које су усмерене на застрашивање Срба. Циљ је био да се та област заузме силом и преузме контрола. Напад на сараднике УНМИК-а, укључујући руског држављанина, представља кршење међународног права. УН морају да заузму став и одлучност јер од њихових конкретних дејстава зависи мир на Балкану. Понашање ЕУ и САД подрива напоре међународне заједнице за мир на Балкану и ми изражавамо сумњу да је ЕУ способна да изнесе мировно решење и буде посредник у дијалогу. Сматрамо да све стране треба да испуњавају Резолуцију Савета безбедности УН 1244. А они који не поштују те одлуке, треба да буду одговорни. Интереси суверене Србије морају се поштовати у складу с међународним правом... - нагласио је Володин на посебној седници парламента и потом пренео кључну поруку првог човека Кремља не само Србији већ и читавој светској јавности:

- Председник Путин је знао да ћу ја овде говорити и упутио је поздраве и речи подршке које гласе: Братски српски народ, као и увек, може да рачуна на помоћ Русије! - нагласио је Володин.

Изневши поздравне речи на српском језику, шеф Думе је истакао да две земље и два народа вежу вишевековно пријатељство и узајамно поштовање.

- Много тога нас повезује, историја, култура, ни језик нам се не разликује толико да се не бисмо разумели, јер смо браћа. Уједињује нас не само вера већ и душа, широка и добра. Наше пријатељство и узајамно поштовање траје до данас, а наш задатак је и одговорност за будућа поколења, да сачувамо те добре односе заувек - констатовао је Володин, који је позвао председника Вучића да се приликом следеће посете Москви обрати Доњем дому руског парламента.

Чврсти и доследни

Прихватајући ову изузетну част, председник Вучић се захвалио на чврстој и доследној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије и напорима да питање Косова буде решено мирним и дипломатским средствима.

- Хвала Москви на подршци и правовременој и одлучној осуди поновног упада јединица косовских специјалних снага на север Косова 28. маја и бруталног привођења Срба, чији је циљ био заплашивање нашег народа на Косову. Жао ми је и што је руски држављанин Михаил Красношчеков, припадник Мисије УН на Косову, повређен приликом такође бруталног хапшења током исте операције - рекао је Вучић и подсетио Володина да Приштина још није испунила једини услов из Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина.

Кад нам је тешко, тада смо све јачи

Володин је поздравио економски напредак Србије и оценио да је тај успех још већи ако се има у виду чињеница да је постигнут у изузетно тешким геополитичким околностима. Вучић је, захваљујући се на таквим речима, приметио да су односи две земље веома блиски, али да је неопходно радити на јачању економске сарадње.

- Србија придаје изузетан значај унапређењу свеукупних односа са Русијом, као стратешким партнером и једним од најзначајнијих економских партнера - навео је Вучић.

Положили венце на Гробље ослободилаца

Вјачеслав Володин и председница Скупштине Србије Маја Гојковић положили су јуче венце на Гробље ослободиоцима Београда и код Споменика црвеноармејцу.

Двоје председника парламената потом су се састали у Дому Народне скупштине, након чега се Володин обратио народним посланицима на посебној седници парламента.

Срђа Трифковић о пет болних мера које ће ућуткати одметнике у Приштини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА