Најновије

АМЕРИКАНЦИ УЗНЕМИРЕНИ СНИМЦИМА: Саудијски принц Бин Салман уз помоћ Кинеза направио фабрику ракета. Његов циљ је имати атомску бомбу

Америчке обавештајне службе обавестиле су америчку администрацију да је њихов најважнији савезник на Блиском истоку Саудијска Арабија поново покренула свој програм развоја балистичких ракета уз помоћ Кине.

Мохамад бин Салман (Фото: јутјуб)

Амерички обавештајци процењују да покретање производње балистичких ракета је заправо пут ка поседовању атомске бомбе. 

Наиме, Саудијска Арабија има дугу сарадњу са Кином у вези балистичких ракета, када им је ова трећа суперсила 1987. продала неколико балистичких ракета ДФ-3 домета 2.800 километара. Процењује се да је тај број у међувремену порастао између 30 и 120 ракета овог типа.

Иначе амерички аналитичари и даље верују да Саудијска Арабија нема способност да сама развије производњу балистичких ракета са погоном на течно гориво. Такође ваља додати да је ова блискоисточна краљевина један од највећих купаца америчке војне опреме, а пре две године са Трамповом администрацијом потписали су уговор о куповини оружја у вредности 110 милиона долара.

Међутим, оно што Американцима највише боде очи јесте забрана куповине ракетне технологије из САД, што је Вашингтон компензовао продајом врхунског конвенционалног наоружања и боребних авиона Риаду.

Иран и његов ракетни програм је оно што подједнако забрињава Ријад и Вашингтон, што је натерало Ријад да крене у набавку или развој балистичких ракета.

"Без икакве сумње, ако Иран развије нуклеарну бомбу, ми ћемо их пратити што је пре могуће" – изјавио је Саудијски принц Мохамед Бин Салман у интервјуу прошле године.

Према истраживачима са “Мидлебури” института за међународне студије, сателитски снимци из новембра прошле године који су тек сад постали доступни јавности показују да је прва фабрика балистичких ракета Саудијске Арабије лоцирана у постојећој ракетној бази у близини града Ал-Ватах.

"Изгледа да слике приказују фабрику за израду ракета на чврсто гориво, које је лакше и брже лансирати од пројектила са течним горивом, каже Џефри Левис, стручњак за нуклеарно оружје у МИИС-у и оснивач блога “Вонк Контрол”.

Изгледа да су слике фабрике ракета у складу с кинеском технологијом, кажу стручњаци.

Узнемирујући видео како руски снајпериста ликвидира украјинског војника, погледајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА