Најновије

Бомбардован аеродром у Триполију

Ратно ваздухопловство Либијске националне армије (ЛНА) фелдмаршала Халифе Хафтара извело је серију напада на писту међународног аеродрома Митига у Триполију, који не ради већ неколико година, наводи се на страници аеродрома на Фејсбуку.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

„Војни авион гађао је недавно писту међународног аеродрома Митига“, пише у саопштењу.

Касније је портпарол генералне команде ЛНА Халифа ел Убеиди саопштио да је авијација Либијске националне армије уништила беспилотну летелицу на аеродрому Митига.

„Дрон који је напала либијска авијација на Међународном аеродрому Митига у Триполију извео је бројне ваздушне нападе. Ми смо га раније пратили и данас објавили да је бомбардовао наше трупе на периферији Триполија, али да није нанео штету. Након његовог праћења наши авиони су деловали у координацији са оперативним штабом и пратили га све док није стигао и слетео у авио-базу на Међународном аеродрому Митига. Он је уништен директним нападом“, истакао је Убеиди.

Портпарол либијске армије рекао је раније да је ЛНА одбила напад снага Владе националног јединства на аеродром Триполи, а 15 припадника владиних трупа је погинуло.

После свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. за време оружаног сукоба, Либија доживљава период оштре кризе. У земљи влада двовлашће: на истоку државе у граду Тобрук ради парламент који је изабрао народ, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства на челу са Фаезом Сараџем, која је формирана уз подршку УН и Европе. Власти источног дела земље делују независно од Триполија и сарађују са националном војском на челу са Халифом Хафтаром.

Командант Либијске националне армије маршал Халифа Хафтар је 4. априла наредио својим снагама да почну офанзиву на Триполи како би се „ослободио од терориста“. Медији су саопштили да су јединице Либијске армије преузеле контролу над градовима Гарјан и Сурман јужно од главног града Либије. Са друге стране, премијер владе националног јединства у Триполију Фајез Сараџ наредио је да се уколико буде потребно употреби сила након саопштења да је Либијска национална армија успоставила контролу над градовима јужно и западно од Триполија.

Сиријска армија уништила оклопни аутомобил Panthera F9. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА