Најновије

ПУТИН УПОЗОРИО: Било би боље да не долази до сукоба!

После стварања нуклеарног оружја, човечанство се налази у релативном глобалном миру, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са директорима међународних новинских агенција на почетку Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Владимир Путин (Фото: kremlin. ru)

Према његовим речима, историја човечанства пуна је прича о сукобима, али је након свих сукоба увек долазио мир.

“Било би боље да не долази до сукоба. Након проналаска и стварања нуклеарног оружја, човечанство се налази у стању релативног мира. Релативног, наравно, са изузетком регионалних сукоба. Стање релативног глобалног мира траје скоро 75 година” – рекао је Путин.

Он је навео да Русија можда неће продуживати Споразум о смањењу стратешког наоружања, она има оружје које ће гарантирати њену безбедност.

“Тренутно је на дневном реду продужење Споразума о смањењу стратешког наоружања. Не мора се продужавати. Наши системи су такви да ће гарантовати безбедност Русије дуж прилично дуге историјске перспективе” – објаснио је Путин.

“Учинили смо значајан корак напред, треба отворено рећи: претекли смо наше конкуренте у смислу стварања система хипероружја” –рекао је Путин.

“Уколико нико не жели да продужава Споразум, добро, онда нећемо” – истакао је председник.

Повлачење Вашингтона из Споразума о ограничавању система противракетне одбране био је први корак који је из темељна подривао глобалну безбедност, указао је он.

“Наши амерички партнери су се повукли из Споразума о ограничавању система противракетне одбране. Па шта? Поштоване даме и господо, желим вас питам, ко од вас се активно противио, излазио напоље са плакатима? Не, тишина. Као да тако треба. А то је био први корак ка фундаменталном подривању целокупног оквира међународних односа у области глобалне безбедности” – нагласио је Путин.

Он је напоменуо да Сједињене Америчке Државе, једнострано се повлачећи из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и схватајући да ће морати да буду одговорне, покушавају да кривицу баце на Русију.

Руски лидер је позвао да се прочита текст Споразума и види да је тамо написано да се не смеју распоређивати компени лансери ракета средњег и кратког домета.

“Не, ставили су их директно у Румунију, а сада ће га ставити у Пољску – ово је директно нарушавање. Сви се претварају да не виде, не чују, не умеју да читају, глуви и слепи” – казао је Путин.

“Принуђени смо да на то некако реагујемо, заиста. То је очигледна ствар. Одмах се траже кривци у виду Русије” – додао је руски председник.

Игнорисање савремених претњи и опасности у свету може довести до глобалне катастрофе, додао је он.

“Морамо имати на уму, схватити у каквом свету живимо, какве нас претње и опасности очекују. Ако не будемо под контролом држали овог ватреног змаја, ако га пустимо из боце – то може довести до глобалне катастрофе” – нагласио је Путин.

“Хајде да се присетимо Черчила, који је прво мрзео Совјетски Савез, а затим назвао Стаљина великим револуционаром када је требало да се бори против нацизма. А након што су Американци добили нуклеарно оружје одмах је позвао да се фактички уништи Совјетски Савез” – указао је Путин.

Он је такође подсетио на чињеницу да је Черчилов говор у Фултону практично био почетак Хладног рата.

“Чим се у Совјетском Савезу појавило нуклеарно оружје, Черчил је био иницијатор коегзистенције два система. И не зато што није био такав опортуниста, већ је полазио од стварности” – истакао је Путин.

Најзначајнији у области светске безбедности данас су преговори између Русије и Сједињених Америчких Држава, али и друге нуклеарне силе такође треба да учествују у овоме, оценио је руски председник.

Коментаришући последњи разговор са америчким председником Доналдом Трампа Путин је рекао да је он био оптимистичан, укључујући и по питању ограничавања офанзивног оружја.

“Последњи разговор који сам водио са председником Трампом ипак доноси одређени оптимизам. Он је рекао да је такође забринут због тога и схвата какве трошкове имају Сједињене Америчке Државе и све друге земље света за наоружавање. Ја се са њим у потпуности слажем” – рекао је Путин.

Ако се привуку само оне државе које су признате као нуклеарне силе, а не привуку оне које нису, оне ће и даље развијати нуклеарни потенцијал, објаснио је он.

“На крају крајева, овај процес ће се успорити и између земаља које су званично признате као нуклеарне државе. Стога, у великој мери, треба стварати тако широку платформу за дискусију и доношење одлука. У том смислу, наравно, то може бити светло на крају тунела” – закључио је руски лидер.

Због кога је Вучић осустао од разграничења, сазнајте ОВДЕ.

Извор: sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА