Најновије

ЕВРОПА И АМЕРИКА У ТЕШКОМ ШОКУ: Кина запањила свет – производњу премешта у Русију! Ово се догађа...

Мала и средња предузећа у Кини, под притиском трговинског рата са Сједињеним Државама, спремају преношење производње у Русију.

Путин и Ђинпинг (Фото: kremlin.ru)

Пише: Paul Antonopoulos

Генерални секретар Међународне асоцијације за развој Кине (ЦОДА) Хи Џенвеј је у интервјуу пред Међународним економским форумом у Санкт Петербургу (СПИЕФ), открио ову могућност.

Трговина између Кине и САД углавном зависи од малих и средњих предузећа, док кинеску  билатералну трговину са Русијом чине велика предузећа у државном власништву, рекао је он.

“Међутим, многе кинеске мале и средње извозно оријентисане компаније сада се суочавају са потешкоћама. САД су већ повећале своје порезе на кинеске производе са 10 на 25 одсто, што је једнако окончању сарадње. Ове компаније би могле да повећају цене производа за 25 одсто, што је мало вероватно “, рекао је он.

Кинеске компаније се у овим тешким условима боре да одрже своје пословање.

“Требало би да размотре пребацивање производње у Русију”, рекао је он, додајући да се “кинески производи, произведени у Русији, могу продавати у Сједињеним Државама, па чак и у Европи.

Тренутна стопа размене између Кине и САД се у последње време погоршава. Вашингтон је повећао стопе са 10 на 25 одсто кинеског увоза, укупно око 200 милијарди долара. Амерички председник Доналд Трамп такође је наложио почетак процеса подизања царина на сав преостали увоз из Кине, који се процењује на око 300 милијарди долара.

Као одговор, Пекинг је у суботу подигао вредност 60 милијарди долара у америчком увозу.

У међувремену, трговина између Русије и Кине је у прошлој години забележила историјски раст од око 25 одсто на 108 милијарди долара, премашивши све прогнозе. Према речима руског председника Владимира Путина, Кина јесте и биће главни трговински партнер Русије. Он је недавно изјавио да две земље уживају најбоље комерцијалне и економске везе свих времена.

У међувремену, кинеско Министарство образовања је у понедељак објавило званично упозорење студентима који студирају у Сједињеним Државама. Упозорење о потреби да се буде спремно за одбијање виза или ограничење њеног трајања.

„Већ неко време, поједини кинески студенти који студирају у Сједињеним Државама суочавају се са визним ограничењима. Период виза се повећао, са повећањем трајања и броја одбијања, министарство упозорава бројне студенте и академике на процену ризика, предузимање мера опреза и спровођење одговарајуће обуке “, наводи се у саопштењу министарства.

Напетости између Пекинга и Вашингтона, укључујући и хуманитарну сферу, су у порасту  последњих недеља, усред трговинског рата који бесни скоро годину дана.

Најновији круг америчко-кинеских трговинских разговора окончан је средином маја без напретка. Сједињене Државе су тврдиле да је Пекинг прекршио договорене обавезе и убрзано повећао порезе са 10 на 25 одсто на увоз вредан 200 милијарди долара.

Москва шаље још војника да учврсте Мадура. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА