Најновије

УГАШЕН СИМБОЛ РЕВОЛУЦИЈЕ: Да ли је победа на помолу? (ВИДЕО)

Абдул Басет ал-Сароут, истакнута сиријска опозициона личност позната као "певач револуције", убијен је од стране Сиријске арапске војске (САА) у северној Хами, мајор Џамил ал-Салех, генерални командант Џаиш ал-Иза где је ал-Сароут био војни командант објавио је данас.

Абдул Басет ал-Сарут (Фото: јутјуб)

Опозициони активисти су рекли да је ал-Сароут тешко рањен 6. јуна, док је учествовао у великом нападу у северном Хами коју тренутно држи влада. Одмах је пребачен у болницу на југу Турске. Међутим, подлегао је ранама.

Сатима пре него што је добио фаталну повреду ал-Сароута појавио се у споту који је објавио Тахир ал-Омар, опозициони репортер. Ал-Сароут је запретио да ће напасти Деир ез Зор, Хомс и Дарау.

Божјом вољом, руско ратно ваздухопловство ће бити сломљено у нашем упоришту, Идлиб… Револуција ће се вратити и проширити се” – каже ал-Сароут у видеу.

Првобитно професионални фудбалер из Хомса, ал-Сароут се придружио протестима средином 2011. године. Постао је познат по својим анти-режимским песмама и покличима. Међутим, неки од тих стихова одале су његове радикалне погледе. Француски Канал + објавио је 2011. године извештај о протестима у Хомсу који показују  Ал-Сароута како изјављује –  "Хомс је донео одлуку, биће геноцида.”

Ал-Сароут је међу првим познатим лицима у Хомсу крајем 2011. године који је позвао на оружане сукобе против ССА-а, формирајући своју властиту “слободну сиријску војску” (ФСА), познату као Баиадска бригада мученика. Током тог периода, учествовао је у ратном документарцу “Повратак у Хомс” 2013. године. Након пораза ФСА у Хомсу 2014. године, ал-Сароут и његови борци су се повукли из града и касније су обећали лојалност ИД-у. Са падом ИД-а у Сирији и Ираку, Ал-Сароут се преселио у северну провинцију Идлиб, где се на крају пријавио у Џаис ал-Иза. Радикална група је позната по својим блиским везама са Хаџат Тахрир ал Шам (ХТШ), бившим огранком Ал Каиде у Сирији. Названа “Иконао" такозване Сиријске револуције, смрт Ал-Сароута је засигурно велики ударац и за радикална и за умерена крила опозиције.

Коме су Русија и Венецуела обајвиле рат, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА