Најновије

ВЕСИЋ НАЈАВИО: Следеће године почиње изградња метроа у Београду

Следеће године почеће изградња метроа у Београду, најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Горан Весић (Фото: Јутјуб)

"Ако све буде како би требало, до краја следеће године почећемо и изградњу метроа. Истовремено ћемо ширити и мрежу БГ воза, што значи да ће линија која сада иде до Батајнице код Земуна скретати ка Сурчину. Линија ће обухватити центар Сурчина, национални стадион који ће бити изграђен, као и Аеродром "Никола Тесла", рекао је Весић на отварању манифестације "Бојчинско културно лето" у сурчинском насељу Прогар, а пренео градски Секретаријат за информисање.

Весић је најавио и да ће до средине следеће године на београдским улицама бити 374 нова аутобуса.

Заменик градоначелника Београда је то изјавио у обиласку погона "Градског саобраћајног предузећа" на Новом Београду, где је смештено 57 нових аутобуса купљених од турске компаније "БМЦ", саопштио је градски Секретаријат за информисање.

Весић је подсетио да је у априлу потписан уговор о куповини 244 аутобуса, од чега 70 возила турске компаније "БМЦ" и 174 кинеске компаније "Хајгер".
"БМЦ" има рок од два месеца за испоруку возила и преостало је да до 24. јуна буде испоручено још 13 аутобуса, али ће то уследити већ наредне недеље, што значи да ће свих 70 аутобуса бити у функцији до средине јуна.

Током јула почеће да стижу и аутобуси кинеског "Хајгера", који ће стизати сукцесивно до октобра.

Са укупно 244 нова аутобуса, ово је највећа појединачна набавка у историји ГСП",рекао је Весић.

До краја године биће наручено још 50 зглобних аутобуса од компаније "Икарбус", а за наредну годину планирана је куповина још 50 зглобних и 30 електричних аутобуса.

Он је рекао да просечна плата возача износи 65.000 динара, а пре годину дана била је 52.000 динара, као и да је Влада дала сагласност за запошљавање 184 возача, од тога 84 у стални радни однос.

Свим запосленима у комуналном систему Београда, како је рекао, 28. јуна биће исплаћена солидарна помоћ у износу од готово 42.000 динара.

"Град троши годишње око 200 милиона евра за превоз, од чега је свега 50 милиона од наплате карата, а чак 150 директно дајемо из буџета. Нигде у свету градски превоз није профитабилан, али се нигде ни не дотира три четвртине укупног износа. У Београду живи око 730.000 запослених, а маркице купује свега 117.000 људи. Према нашем проценама, око половине запослених користи јавни превоз, дакле око 360.000. Према тој процени, скоро 240.000 људи не купује карте и то је неодрживо. Када би још 100.000 људи куповало маркице, сваке године би могло да се купи нових 100 аутобуса", рекао је Весић.

Јака водена стихија потопила чак 50 кућа и школу! Прочитајте више о томе ОВДЕ

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА