Најновије

НЕМА МИРА У АФРИЦИ: Снајперисти пуцали на демонстранате! Броје се мртви! (ВИДЕО)

Најмање 10 особа је убијено у сукобима са снагама безбедности у Судану током масовних демонстрација у тој држави, саопштили су тамошњи активисти.

Протести у Судану (Фото: Јутјуб)

Лекарска комора Судана потврдила је број жртава, наводи АП.

Према тренутним подацима, повређено је више од 200 особа.

Протести у недељу су били најмасовнији од напада безбедносних снага на камп демонстраната испред Министарства одбране пре три недеље, преноси Ројтерс.

На десетине хиљада људи изашло је на улице у више делова Картума, главног града Судана. У близини председничке палате, безбедносне снаге су бациле сузавац.

Заменик шефа суданског владајућег војног савета, генерал Мохамед Хамдан Дагало, познат као Хемедти, тврди да су непознати снајперисти пуцали на цивиле и војнике.

На десетине хиљада демонстраната изашло је у недељу на улице суданске престонице Картума и у другим деловима земље, захтевајући успостављање цивилне власти, скоро три месеца након што је војска Судана отерала са власти аутократу Омара ал Башира.

АП наводи да су маршеви одржани и поводом 30. годишњице доласка Башира на чело земље након исламистичког пуча 1989. године, којим је свргнута последња изборима успостављена влада Судана.

Демонстрације су одржане након целонедељних обрачуна актуелног владајућег војног већа и лидера протеста. Њихови разговори о подели власти су пропали раније овог месеца када су безбедносне снаге насилно растуриле камп који су демонстранти успоставили у Картуму.

У сукобима који су уследили страдало је, према подацима организатора протеста, најмање 128 људи широм земље, док је према тврдњи власти погинула 61 особа, укључујући троје припадника безбедносних снага.

Прочитајте ОВДЕ како Американци отварају нови фронт против Руса.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА