Најновије

СРБИЈА НА ИВИЦИ АМБИСА: Министарка саопштила стравичне вести, нисмо очекивали да се ово икада деси, али бројке су немилосрдне!

Проблеми са којим Србија мора да се бори су одложено и недовољно рађање, миграције и старост становништва, рекла је данас министарка задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић, на обележавању Светског дана становништва на платоу испред Филозофског факултета.

Министарка Славица Ђукић Дејановић (Фото: јутјуб)

Ђукић Дејановић каже да не постоји Влада или организације која сама може да ради на решавању ових питања и да је јако важно да сви дају допринос како би нам будућност била боља.

Она је навела да Србија има мање од седам милиона становника, да је просечна старост 43 године, а да је животни век продужен па је просечан животни век жене у Србији је 78, а мушкараца 73 године.

Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, рекла је да је оптимистичка порука да је ове године рођено више беба него прошле године, да се мере популационе политике морају спроводити и да је важно да боље управљамо миграцијама.

Марија Раковић, заменица директора УНФПА Србија (Популациони фонд УН у Србији) каже да је у Србији стопа природног прираштаја 1,5 и наводи да није потебно радити само на пуком порасту броја становника и да се УН залажу за улагање у људски капитал становништва.

То значи да се људима омогући првенствено добро образовање, социјална заштита и социјална давања, адекватна здравствена заштита и да онда људи неце имати жељу да из те земље оду, навела је она.

"Ако имамо само пуки пораст становника, деца ће се рађати, школовати и одлазити", сматра Раковић.

Централна активност данашњег обележавања Светског дана становништва била је "Жива библиотека" који је пројекат Савета Европе који у Србији спроводи Повереник за заштиту равноправности, у циљу смањења утицаја негативних стереотипа и предрасуда као кључних узрочника дискриминације у друштву.

Овим поводом обележено је и 50. година УНФОА, као и 25 година Међународне конференције о становништву и развоју, која је 1994. године у Каиру окупила 10.000 делегата из 179 земаља, укључујући и Србију.

О изјавама Легијиног стрица о убиству Ђинђића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА