Најновије

ВАШИНГТОН ПОСТАВИО СРБИЈИ НОВИ ЗАСТРАШУЈУЋИ УЛТИМАТУМ! Београд ова два услова мора да испуни одмах

Односе Србије и САД, уз косовски проблем и релације са Русијом, већ деценијама оптерећују нерешени случајеви убиства браће Битићи пре 20 година и паљење амбасаде САД у Београду 2008, за које у четвртак почиње суђење петорици полицијских генерала, пише Блиц.

Браћа Битићи (Фото: МУП Србије)

Полицијски генерали Младен Курибак, Слободан Вуколић, Стеван Бјелић, Зоран Рашковић и Бојан Марковић, оптужени су за тешко дело против опште сигурности када су 2008, непосредно после митинга "Косово је Србија", запаљене амбасаде САД, Немачке и Хрватске.

Лист наводи да ће се на припремном рочишту утврдити који ће докази бити извођени током суђења, а оптужени ће се кратко изјаснити по кривици. После тога, суд ће заказати почетак суђења, које ће бити јавно и на којем ће окривљени моћи детаљно да изнесу своју одбрану.

Иако детаљи потврђене оптужнице до сада нису саопштени, медији су тада објавили да из ње произлази да генерали, који су тада били на челним местима у МУП-у Србије, нису поступили по шифрованој депеши Дирекције полиције и Плану обезбеђења јавног скупа, који је сачинила Управа за град Београд 21. фебруара 2008, пише Блиц.

Лист наводи и да је случај Битићи тема готово сваког састанка српских и америчких званичника.

Преносе и саопштење амбасаде САД у Београду, поводом 20 година од убиства браће Битићи, да "влада САД поново позива српску владу да реши овај случај".

"Њихове смрти су нешто што се не може и неће заборавити. Постизање правде око браће Битићи остаје приоритет у нашем билатералном односу са Србијом", каже се у тексту, преноси Блиц.

Случај браће Битићи налази се у Тужилаштву за ратне злочине и, према званичним подацима, за помагање у убиству суђено је припадницима Жандармерије Сретену Поповићу и Милошу Стојановићу, али су они и правоснажно ослобођени одговорности 2013. године.

Лист подсећа да је Скупштина Србије усвојила у фебруару уговор са САД о изручењу оптужених који има ретроактивно дејство.

Нетанијаху хитно обишао најновије борбене авионе, а онда је открио пилотима ко је следећа мета! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА