Најновије

ПЛАШЕ СЕ ЕРДОГАНА: Политички азил у БИХ тражило 65 Турака!

Најмање 65 држављана Турске затражило је политички азил у Босни и Херцеговини, која је као и бројне друге државе суочена с ултимативним захтевима Анкаре за изручење свих особа које турске власти сумњиче за повезаност с покретом Фето имама Фетулаха Гулена.

Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Помоћник министра безбедности БиХ Маријан Баотић рекао је Дневном Авазу да су 43 Турчина азил затражила ове године док их је 22 то учинило 2018. године, а да су те захтеве образложили страхом од прогона у својој земљи због тога што припадају друштвеној групи која је критички настројена према режиму председника Реџепа Ердогана, преноси Хина.

Током недавне посете Сарајеву, Ердоган је затражио од чланова Председништва БиХ да изруче Турској њене држављане за које се претпоставља да су припадници Гуленове организације Фето коју турске власти сумњиче за тероризам и сматрају је одговорном за неуспели покушај државног удара 2016. године.

У Службе за послове са странцима наводе да све већи број Турака жели босанскохерцеговачки пасош.

До сада је Суд БиХ одбијао захтеве Турске за изручење, позивајући се на чињеницу да УН нису организацију Фето прогласили терористичком и на конвенције о људским правима које позивају на неизручење особа у државе у којима би биле прогоњене или не би имале правично суђење.

Циљ турског председника није само руски С-400, него нешто много веће! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА