Најновије

После претњи санкцијама, кипарски Турци предложили Никозији да заједно траже гас!

Министарство спољних послова Турске саопштило је данас да је лидер кипарских Турака Мустафа Акинди предложио међународно признатој влади кипарских Грка у Никозији да две стране сарађују у потрази за гасом код обала Кипра, преноси Ројтерс.

Турски брод у водама Кипра (Фото: Јутјуб)

Наводи се да је овај предлог, који је прослеђен путем ЕУ, стигао након упозорења Брисела на рачун Турске.

Ројтерс је у четвртак имао увид у нацрт саопштења у којем се наводи да ће Европска унија на одређено време обуставити разговоре на високом нивоу с Анкаром, као и преговоре о споразуму о ваздушном саобраћају, а замрзнуће и финансијска средства намењена Турској за наредну годину, због илегалног бушења морског дна у потрази за гасом и нафтом код обала Кипра.

У нацрту саопштења се додаје да ће о заједничкој одлуци ЕУ, чија коначна верзија може да буде у међувремену измењена, расправљати изасланици држава чланица Уније на састанку у Бриселу, са циљем да саопштење буде усвојено у понедељак када се буду састали министри спољних послова земаља европског блока.

- У светлу континуираних и нових илегалних активности Турске везаних за бушење, (ЕУ) да суспендује преговоре о Свеобухватном споразуму о ваздушном саобраћају и слаже се да до даљњег не одржава састанке дијалога који се воде на високом нивоу - пише у саопштењу.

У њему даље стоји да "Савет (ЕУ) подржава предлог (Европске) комисије за смањење предприступне помоћи за Турску за 2020. годину и позива Европску инвестициону банку да поново размотри давање позајмица уз Турској, пре свега када је у питању задуживање (турске) државе на тржишту хартија од вредности".

Такође се наводи да ће ЕУ бити спремна на увођење још рестриктивнијих мера уколико Турска настави са бушењем.

После Венецуеле и Боливија се окренула Москви, али и Никарагва! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА