Најновије

ПОПУЛАРНИ НАУЧНИК ЈЕ ПРЕДВИДЕО ТРАМПОВУ АМЕРИКУ ПРЕ 2 ДЕЦЕНИЈЕ: У књизи "Свет прогоњен демонима" даје лек за спас САД! (ВИДЕО)

Карл Саган је упамћен као један од најбољих и најугледнијих гласова који се борио против бујања научног незнања у САД-у и у свету.

Карл Саган (Фото: Јутјуб)

Недавно се друштвеним мрежама проширио цитат из његове књиге "Свет прогоњен демонима": "Слутим да ће Америка моје деце или мојих унука постати таква да ће бити место искључиво услужне или информатичке економије, да ће скоро све производне индустрије побећи у друге земље, да ће феноменална технолошка моћ би ти у рукама неколицине, да се на јавни интерес нико неће ни обазирати, да ће људи изгубити способност доношења својих ставова и критичког испитивања оних на власти, да ћемо се вратити у еру незнања и мрака кад изгубимо способност разликовања доброг и истинитог, јер ћемо посезати за кристалима и нервозно се саветовати с хороскопима."

Један од оних који је проследио даље ко зна чији оригинални Твит, питао се да ли је Саган, пишући ове речи још 1995., имао времеплов или кристалну куглу. "ОК, вероватно времеплов", логично је закључио. Саганове речи прецизно описују наше време. Две деценије унапред савршено је дијагностификовао трентну парализу размене информација, загушених намерним или ненамерним ширењем дезинформација.

Називали ми проблем "лажним вестима" или "алтернативним чињеницама" или напросто "страхом, несигурношћу и сумњом", Саганово пророчанство света у ком "губимо способност разликовања доброг и истинитог", чини се као да нам се обистињује пред носом. Његов цитат могао би бити и дужи: "Заглупљивање Америке најочгледније је у полаганом пропадању материјалног садржаја веома утицајних медија, у појави звучних џинглова од 30-ак секунди (данас су чак и 10 секунди или и краћи), појава програма на нивоу најнижег заједничког именитеља, представљање псеудонауке и празноверја као релевантне, а посебно слављење незнања.

Данас је најизнајмљиванија видео-касета у Америци филм 'Глуп и глупљи'. 'Бевис и Батхед' и даље су популарни и утицајни код младих ТВ гледалаца. Коначна порука је да је истраживање и учење, не само науле, него свега, нешто што се може избећи, што је чак и непожељно."

Саган је савршено тачно предвидео бег производње у иностранство и стање у ком се чланови парламената више нити не обазиру на проблеме. Заправо цео концепт тако тачно осликава почетак друге деценије 21. века да се то чини банално и спомињати. Написао је то пре више од 20 година. Саган је умро још 1996., а сигурно би био пуно срећнији да га читаоци, који су прочитали књигу, данас могу оповргнути. Међутим, не могу. Цео наслов књиге гласио је "Свет прогоњен демонима – наука као свећа у мраку".

Књигу је написао као жестоки позив на научно промишљање и на кориштење научних метода у доношењу одлука на дневној основи. Написао је, на пример: "У свакој би земљи децу требали да учимо научним методама и разлозима за Повељу о правима." Саган је тврдио да је научни приступ најбољи начин и за контролисање наших политичких представника како би радили за нас.

Последње поглавље своје књиге назвао је "Прави патриоти постављају питања", у њему доноси овакав закључак: "Уколико су грађани образовани и доносе своја мишљења, у том случају они на власти раде за нас. У свакој земљи би смо требали децу учити научним методама и разлозима за Повељу о правима. Тиме ће се развијати одређена пристојност, понизност, дух заједништва. У свету прогоњеном демонима који испуњавамо људским врлинама то би могло бити све што стоји између нас и таме која нам прети."

И стварно, само гледајући САД, Трампова администрација прети Агенцији за очување околине, борби против климатских промена, доступности образовања и здравства, медијима, више него икада ико у историји те земље.

Примирје у Венецуели због велике опасности која прети! Да ли се отргла из "загрљаја" САД"? Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА