Најновије

MAKРОН СТИГАО У БЕОГРАД: Ево како је председник Француске дочекан у престоници Србије (ВИДЕО)

Председник Француске Емануел Макрон допутовао је данас поподне у Београд, у дводневну посету, којом, како се оцењује и у српској и у француској јавности, намерава да изнова потврди историјско пријатељство две земље, али и да обезбеди значајније присуство своје земље у Србији, а тако и у региону.

Макрон и Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић дочекао је Макрона на аеродрому "Никола Тесла".

Шеф француске државе дочекан је, традиционално, уз погачу и со.

Макронов председнички авион слетео је у пратњи три Мига Војске Србије.

На аеродрому су га, поред председника Вучића, дочекали и генерални секретар председника Никола Селаковић, амбасадор Француске Фредерик Мондoлини, као и руководство "Ванси ерпорта", концесионара београдског аеродрома.

Макрон је у посету Србији дошао без супруге Брижит.

Са њим је у делегацији и више десетина привредника из француских компанија.

Макрон у Србију долази управо у години у којој се обележава 180 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Главне теме разговора два шефа државе биће европске интеграције, питање Косова и Метохије, те билатерални односи две земље, посебно економски, на темељу 20 споразума који ће данас бити потписани, а тичу се привредне сарадње, наоружања и војне опреме, културе и других области.

Председник Вучић изјавио је да свог француског колегу дочекује у нади да ће Србија после Макронове посете имати снажнију и већу подршку Француске на европском путу, али и по питању решавања проблема на Косову и Метохији.

Макрон и Вучић су свечано открити плочу поводом почетка радова на модернизацији аеродрома, коју спроводи француски концесионар, компанија Ванси ерпортс.

Програмом посете у 16.00 сати предвиђен је свечани дочек испред Палате Србија, након чега ће у 16.15 сати уследити састанак двојице председника.

Следи потписивање билатералних докумената у присуству двојице председника, а , око 16.45, изјаве Вучића и Макрона.

За 17.30 заказан је пленарни састанак делегација Републике Србије и Републике Француске.

Након тога два председника положиће венце на Споменик браниоцима Београда 1914-1918, као и на гроб српске хероине у Првом светском рату, Милунке Савић у Алеји великана.

Око 19.00 часова два председника обратиће се грађанима, односно јавности, код обновљеног Споменика захвалности Француској на Калемегдану.

Другог дана посете, у уторак, у 9.30 сати заказан је разговор двојице председника са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО).

Председник Вучић је, уочи посете, оценио да је долазак Макрона потврда да су Србија и Француска на путу да достигну више нивое политичке и економске сарадње, какве заслужују њихово постојано пријатељство и прокламовано стратешко партнерство.

"Имаћу част да пожелим добродошлицу Емануелу Макрону. После безмало две деценије, први председник Француске у посети Србији, и то у години у којој обележавамо 180. годишњицу успостављања дипломатских односа. Долази у Београд, у један од само пет градова ван Француске овенчаних орденом Легије части, који је српска престоница заслужила 'за жртве, храброст и величанствен отпор у Великом рату', у Београд који је јединствен по Споменику захвалности Француској, и у Србију, чија је борба за слободу била инспирација једном Виктору Игоу", забележио је Вучић на свом профилу на друштвеним мрежама Будућност Србије.

Прочитајте ОВДЕ шта Емануел Макрон доноси Србији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА