Најновије

ПУТИНОВО МАЈСТОРСТВО: Руска војска седма по војним трошковима, а убедљиво прва по снази и опасном оружју

Председник Владимир Путин је недавно на директној линији са грађанима коментарисао различита питања у вези са унутрашњом и спољном ситуацијом у земљи.

Руска војска (Фото: Правда)

Према његовим речима, Русија заузима само седму позицију у свету по војним трошковима, док САД заузимају прву, а Кина другу.

Руски лидер каже да иако су трошкови за одбрану, у поређењу са другим земљама, скромни, Русија не само да обезбеђује нуклеарни паритет, већ је чак  два или три корака испред других. 

“Без обзира на релативно скромне војне трошкове, ми гарантујемо не само војни и нуклеарни паритет, већ смо два или три корака испред наших конкурената, јер ниједна земља на свету нема тако модерно технолошко оружје као наше. Мислим на хиперсоничне ракете ”, рекао је председник.

Смањење војне потрошње је тренд

Владимир Путин је такође истакао да Русија смањује потрошњу на одбрану.

“Занимљиво је да смо ми можда једина велика војна сила која смањује војну потрошњу”, рекао је.

Он је објаснио да је у 2017. години руска војна потрошња износила 3,4 одсто БДП-а, до 2018. нешто више од 3 одсто, а 2019. године – 2,9 одсто.

„У наредној години ће се смањити на 2,87 одсто, а у 2021. години – на 2,8 одсто. Можда грешим у децималним бројевима, али тенденција је да се војна потрошња смањи “, рекао је председник.

Путинови коментари долазе након што је  високи функционер руске компаније, која пројектује систем противаздушне одбране, поделио неке информације о систему нове генерације С-500. 

Сергеј Друзин, заменик директора за технички и научни развој и први заменик техничког директора компаније Алмаз-Антеј, коментарисао је могућности руских, напредних система противаздушне одбране С-500.

Радари С-500 базирани су на активном, електронском скенирању, без одашиљача, сигнал ствара сама антена, рекао је он.

Поред тога, активно скенирање увелико повећава преносне капацитете и ширину спектра коришћених сигнала, каже Сергеј Друзин.

“С-500 имају широку номенклатуру. Системи се могу применити у борби против балистичких циљева свих врста“,  додаје.

“То је захтевало повећање енергетске снаге уређаја за лоцирање и стварање нових ракета које су способне да раде изван атмосфере, где је аеродинамичка контрола немогућа”, каже заменик директора.

Он је истакао да су С-500 системи 21. века, произведени у Русији.

Румуни блокирали руску испоруку тенкова Србији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА