Најновије

ГРЧКИ ПРЕДСЕДНИК СТАО У ОДБРАНУ ПРАВОСЛАВЉА: Мицотакис поништио Ципрасову одлуку о укидању државних примања црквеним лицима!

Нова грчка влада премијера Киријоса Мицотакиса поништила је одлуку претходног кабинета левичара Алексиса Ципраса о укидању плата свештеницима Грчке православне цркве из буџета.

Мицотакис полаже заклетву (Фото: Јутјуб)

Свештеници у Грчкој имају статус јавних службеника и њихове плате за које се, према проценама, годишње издваја 200 милиона евра, исплаћују се директно из државног буџета, преноси Ројтерс.

Мицотакис је на данашњем састанку са архиепископом Јеронимосом рекао да влада не планира да измени чланове Устава који се тичу статуса Грчке православне цркве.

Он је гарантовао пуну заштиту постојећег права на плату, осигурање и пензију за свештенство, а архиепископ је нагласио да што се тиче Светог синода, споразум предложен у новембру више не важи, преноси АНА. 

Претходна влада Алексиса Ципраса, који је желео да направи јаснију разлику између цркве и државе, јесенас је постигла договор са Црквом да се око 10.000 свештеника скине са платног списка државе, а уместо тога понудила годишње субвенције за посебан фонд за цркву.

Договор је предвиђао и решење вишедеценијског спора око имовинских права између државе и цркве која је један од највећих властика некретнина у Грчкој.

Ким поново прети Америци, ситуација све озбиљнија! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА