Најновије

НЕВИЂЕНИ ОБРТ У ИСТРАЗИ МИСТЕРИОЗНОГ НЕСТАНКА АВИОНА МХ370: Сумњиви терет откривен међу пртљагом! 90 кг нечега уписано на списак после...

Нестанак авиона Малезија ерлајнза на лету МХ370, са 239 путника и чланова посаде 8. марта 2014. године остао је једна је од највећих мистерија. Према најновијим извештајима чини се да је дошло до обрта у истрази и нових чињеница.

Малезијски авион (Фото: Јутјуб)

Наиме, француски истражиоци који анализирају нестанак "боинга 777" који је 8. марта 2014. полетео из Куала Лумпура за Пекинг, открили су да је у авиону био и 'мистериозни терет од 90 килограма'.

Жилан Ватерлу, који је на кобном лету, изгубио супругу и двоје деце, каже како је терет откривен у новом извештају о путницима и пртљагу.

"Мистериозни терет од 90 килограма додат је на спсак пртљаге после полетања. Простор за пртљагу био је претоварен, а нико није знао зашто. Стручњаци нису дали никакав закључак о томе. Можда је реч о нестручности, а можда о манипулацији. Све је могуће. Ово ће бити једно од питања за Малезијце", изјавио је Ватерлу за Ле Паризиен.

Његове тврдње распламсале су једну у низу теорија завере везаних уз нестанак овог авиона, а то је она да га је отео слепи путник. Раније овог месеца, стручњак за ваздухопловну безбедност, Тим Термини изјавио је да је теорија о слепом путнику једна од могућности која би могла да објасни никад разјашњену мистерију нестанка авиона.

"Мислим да је највероватније дошло до отмице авиона. За отмицу пак постоје четири опције - могао је да је изведе неко од чланова посаде, могао је неко од путника, могао је то да буде и слепи путник, а могла је да буде изведена и на електронски начин, управљајући авионом из неке базе на земљи", рекао је ватерлу.

Дејли Мејл подсећа да је терет који је превозио авион дуго времена био у центру пажње. Наиме, бивши шеф Малезијан ерлајнза Ахмад Јахари својевремено је открио да су 12 дана после нестанка авиона утврдили да је у њему било 200 килограма литиј-ионских батерија.

Два месеца после компанија ННР Глобал потврдила је да је у авион укрцала 2,4 тоне разног терета од чега 221 килограм отпада на литиј-ионске батерије, а остатак су били 'пуњачи и прибор за радио'. Никада није разјашњено шта  то подразумева.

У мају прошле године, Глас 370, група рођака људи који су нестали у авиону, позвала је малезијску владу да објави потпуни списак терета који је био у авиону.

Даница Викс удовица аустралијског држављанина Пола Викса изјавила је да је "Невероватно да компанија још увек крије шта је превозила у том авиону. Прошло је пет година, а ми још увек нисмо видели све документе о лету. Још увек не знамо шта значи 'прибор за радио'. Неколико пута смо од њих тражили комплетан попис терета у авиону, али до сада нам га нису дали".

Нестанак МХ370 сматра се једном од највећих загонетки ваздухопловства. До сада се појавило низ теорија завере, од самоубилачке мисије капетана до покушаја терористичке отмице која је пошла по злу. Француска је једина држава која још увек спроводи правну истрагу о несрећи и нестанку троје својих држављана.

Француски истражиоци процењују како ће им требати око годину дана да обраде све информације које су добили од "Боинга", али прелиминарне информације указују на то да је  'неко био за управљачем авиона када је нестао у Индијском океану'.

Истражиоци су донели овај закључак на основу података о лету који говоре да је "боеинг 777" пре нестанка направио неколико 'абнормалних' заокрета који могу да се изведу једино ручно.

Прочитајте ОВДЕ какав је то хаос у Паризу и ко је јуришао на полицију.

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА