Најновије

А ГДЕ ЈЕ ДРАЖА САХРАЊЕН? После овог питања Тито је ћутао, а Јованка поцрвенела...ипак, то није оно што је највише шокирало присутне!

Прошло је тачно 73 године од смрти вође четничког покрета Драгослава Драже Михаиловића.

Јосип Броз Тито (Фото: Јутјуб)

Чувени доктор Предраг Лалевић, први анестезиолог у послератној Југославији и последњих 16 година лични лекар Јосипа Броза Тита открио је својевремено у разговору за Недељник да је последња Титова тајна била где је, заиста, сахрањен Дража Михаиловић.

Доктор Лалевић се присетио и једног разговора на "Галебу" - присутни су били само Милош Минић, Јованка и Тито, и његов лекар. "Тито се окренуо Минићу: А сећаш ли се како смо ишли на преговоре с Дражом?

Тада још није било борбе четника и партизана.

Сви команданти су дошли на састанак са Дражом. Они се жале како немају пара, како им треба за храну. Један Дражин војник је седео на крају собе и носио нешто налик на руксак. Била је то метална каса. Дража је дао знак и овај се окренуо. Дража извуче кључ и извади неколико златника и преда им.

"У једном тренутку Дража је позвао Тита да прошетају. Узео га је пријатељски под руку: "Је ли богати, јеси ли ти Рус?" "Нисам, ја сам Хрват", одговори Тито."Ако си", каже Дража. "Ја немам ништа против Хрвата, ја се борим против усташа.

"Та Титова прича о Дражи била је са таквим симпатијама, и све нас је то јако изненадило. А Јованка га све време подстиче да прича", каже Лалевић за Недељник.

"Дража му је тражио 500 пушака, и Тито прича како се договарао са својима да му пошаљу 500 пушака, и у једном тренутку направи паузу. А онда изговори: 'Морам да признам, Дража је био моја слабост.' Сви за столом смо били забезекнути. Он је то приметио и пресекао нас рекавши: 'Верујте ми, да није било избегличке владе у Лондону, Дража би се борио заједно са нама.

"Но она највећа тајна није откривена: Јованка Броз у једном тренутку питала је где је стрељан Дража.

"Тито ништа није рекао, а Јованка је још више поцрвенела. Причао сам то после Блажи Мандићу, Титовом секретару за штампу, и он ми није веровао. Не бих ни ја себи веровао да нисам чуо и видео својим очима", присетио се доктор Лалевић.

Дража - српски или југословенски националиста

"Не бих користио реч националиста јер је та реч данас извитоперена. То је националиста био родољуб а данас када кажеш да је неко националиста то испада као да је нациста. Дража је радио свој посао као начелник штаба југословенске војске. И он је као и краљ Петар као и југословенска влада бранио Југославију", испричао је једном приликом у емисији "А шта ви мислите" др Милослав Самарџић.

"Он кад је долазио на Равну гору, по сазнању за геноцид у НДХ, први задатак себи поставио одбрану народа од геноцида преко Дрине унутар НДХ. Он шаље много официра, шаље се доста новца. Влада Југославије је послала много новца. Имали су новца јер је злато изнето пре рата. Влада шаље новац четницима да купе избеглицима храну у Лици и Далмацији нпр... Кад су почели да беже муслимани из тих крајева ближих Србији, остављали су празна села. Онда су четници избеглице које су бежале отуда насељавали у та празна села и организовали храну за њих... Муслимани беже да их не побију четници који су их убијали из освете", испричао је Самарџић и додао:

Четници су убили око 8.000 муслимана и око 2.000 Хрвата цивила. А ови су убили стотине хиљада Срба. То је све ратни злочин. Партизани мислим да су убили мање од хиљаду. Али партизанима су командовали Хрвати и они напросто нису дозвољавали њима да се свете. Дража јесте забрањивао освете али није могло у тој мери да се спречи. Били би и већи злочини да Дража није забранио злочине."

Сусрет Тита и Драже

Др Самарџић је описао и сусрет Драже.

"Обојица су знали ко је онај други. Тито је имао план да убије Дражу и његове а Дража је имао план да убије Тита и његове... Или барем да их изведе на суд. Дража је Титу предлагао рат у НДХ, али је то Броз одбио. Дража је наредио да му доведу Тита, зато је Тито дошао у вилу Војводе Мишића у село Струганик. Тито је рекао да ће овде водити рат против Немаца а Дража му је рекао да већ постоји фронт тамо где гине српски народ а то је НДХ. И Дража је предлагао Титу да се придружи броби у НДХ. Тито је то одбио и остао упоран о борби са Немцима у Србији."

Прочитајте ОВДЕ каква то велика светиња долази из Русије да брани Косово.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА