Најновије

ПИСАЦ ВРЕЂАО ЕВРОПСКЕ ЛИДЕРЕ: Западна европа се балканизује, тамо нема демократије!

Европа се брзо, радикално и застрашујуће темељно балканизује, каже у разговору за Радио Слободна Европа босанскохерцеговачки писац Џевад Карахасан.

Европски лидери (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, ово што данас имамо у Европи једва да има везе са грађанском демократијом какву смо у Западној Европи упознали након Другог светског рата.

"У Мађарској, Италији, Француској, Аустрији, Холандији, имате харизматичне вође и владавину појединаца који се продају као харизматични лидери, а не владавину странака. У Аустрији Себастијан Курц излази на изборе са листом Курц, а велика Народна странка Аустрије се спомиње само успут. Орбан је своја странка. У Француској Емануел Макрон има нешто што се зове покрет Напред и добија изборе. Опростите господо, али грађанска демократија је владавина странака и програма, не вођа. Тако да је више него очигледно да у Западној Европи имамо политички амбијент који везе нема са грађанском демократијом", каже Карахасан.

Посебан је проблем, наставља он, то што "ти харизматични лидери немају харизму и позитивне програме".

"Они имају само негативне програме, шире страхове и обећавају да ће људе заштитити од опасности које нико није доказао. Тако ће Курц спасити Аустријанце од ислама који Аустрију никада није угрозио, Макрон ће Французе спасити од сиромашних Француза, а Орбан ће Мађаре спасити од свега. Е, не можете ви на томе утемељити добру политику", истакао је Карахасан.

Он истиће да се од почетка 21. века на Западу систематски производе страхови. Страх од економске кризе, страх од климатских промена, страх од муслимана, од диктатуре, од гашења сунца. "Уплашени људи не чине друштво, уплашени људи су руља", истакао је он.

Карахасан је иначе члан Академије наука и уметности БИХ и немачке академије за језик и књижевност, а додељен му је и почасни докторат Универзитета у Базелу.

Предавао је на универзитетима у БиХ, Немачкој и Аустрији, а његове књиге су преведене на двадесетак језика.

Додик најавио могући референдум о статусу Српске! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА