Најновије

САД ЗНАЈУ ДА НИЈЕ ПРОБЛЕМ У БЕОГРАДУ, ВЕЋ У ПРИШТИНИ: Дачић у Вашингтону разговарао са америчким саветником за националну безбедност!

Сједињене Америчке Државе не сматрају да је питање Косова завршено, него мисле да треба да се постигне договор који је прихватљив и за Београд и за Приштину, а то је наравно и наша позиција, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић после разговора са америчким саветником за националну безбедност Џоном Болтоном у Вашингтону.

Амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон (Фото: јутјуб)

“Болтон је говорио да САД желе да помогну да се дође до решења, ми смо спремни да учествујемо у дијалогу, али неко треба да изврши притисак на Приштину да укине таксе.” - рекао је Дачић.

Без обзира што неки наши људи мисле да се позиција САД према Косову није довољно променила, што бисмо ми волели да је она принципијелно другачија што се тиче независности Косова, ми то не можемо да променимо, али се ипак нешто променило, казао је шеф дипломатије.

“Оно што се променило то је да САД више не прате тај, како је Болтон рекао, аутопилот спољне политике од пре 20, 30 година и да граде креативан приступ да се нађе компромисно решење.” - нагласио је Дачић.

Дачић, који је учествовао на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода која се одржава у Вашингтону, оценио је да је значајно што је до састанка са Болтоном дошло зато што, како каже, није примао друге министре који су дошли у Вашингтон, већ само оне који су од значаја за неке приоритете америчке спољне политике, што потврђује да је проналазезење компромисног решења за КиМ високо на листи спољнополитичких приоритета администрације америчког председника.

“Састанак је био изузетно користан, разменили смо мишљење о блокади дијалога где они знају да проблем није у Београду него у Приштини и да ће покушати да учине све што могу да се тај дијалог одблокира.” - рекао је Дачић.

За нас је, како је додао, то веома битно зато што ми сматрамо да треба да буду укинуте таксе да би дошло до наставка дијалога: "Они сматрају да би проналажење компромисног решења било од значаја за регионалну стабилност, а самим тим се налази високо на линији спољнополитичких приоритета САД".

Дачић је казао да су током разговора са Болтоном за Србију изречене позитивне оцене о ономе што Србија ради.

Због чега су Шиптари поново упали у Србију, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА