Најновије

ХОЛАНДСКИ ВОЈНИЦИ ОДГОВОРНИ СУ ЗА СМРТ 350 СРЕБРЕНИЧАНА: Истерали су их из базе право у смрт!

Врховни суд Краљевине Холандије је потврдио ранију одлуку према којој је Холандија делимично одговорна за смрт 350 Сребреничана у јулу 1995. године, преносе холандски медији.

Сребреница (Фото: Јутјуб)

Убијени Сребреничани за које Холандија сноси одговорност истерани су из базе холандског батаљона УН 13. јула 1995. након чега су ликвидирани.

Реч је о коначној, правоснажној пресуди највишег судског органа у Холандији, а након жалбе представника породица убијених у Сребреници на закључак по жалби из 2017. године на истоветну пресуду Окружног суда у Хагу из 2014. године, преноси klix. ba.

Тада је Холандија проглашена одговорном за смрт Сребреничана "30 одсто" са закључком како "није сигурно" да би преживели и да су остали у бази холандског батаљона.

Том одлуком Холандија је била ослобођена одговорности за страдање Сребреничана који нису били унутар базе холандског батаљона стационираног у Поточарима.

Према тој пресуди, Холандија мора да испати одштету породицама жртава, док износ одштете није прецизиран.

Истовремено, држава Холандија је поднела жалбу по истом предмету, али са захтевом да се краљевина ослободи одговорности за догађаје из јула 1995. године.

Влада Холандије: Прихватамо одлуку суда

Холандска влада саопштила је данас да прихвата одлуку Врховног суда Краљевине Холандије да је та земља делимично одговорна за смрт 350 муслимана 1995. године на подручју Општине Сребреница, у Босни и Херцеговини.

"Влада прихвата одлуку Врховног суда. Држава тиме прихвата за штету како је одредио Врховни суд", наводи се у саопштењу холандског Министарства одбране, преноси Ројтерс.

Бошњаци незадовољни одлуком о делимичној кривици Холандије

Преживеле жртве злочина у Сребреници, породице страдалих и представници удрузења жртава незадовољни су данашњом пресудом Вховног суда у Холандији, који је одлучио да је та земља делимично одговорна за смрт 350 муслимана, јула 995. године у Сребреници, тада заштићеној зони Уједињених нација.

За њих је данашња пресуда неприхватљива и најављују наставак утврђивања одговорности Холандије пред међуародним судовима.

Ћамил Дураковић, бивши начелник Сребренице, није крио незадовољство одлуком Врховног суда Краљевине Холандије који је потврдио ранију одлуку према којој је Холандија само делимично одговорна за смрт 350 Сребреничана у јулу 1995.

Дураковић је за портал Кликс казао да делимична одговорност за смрт не постоји и истиче да Холандија не може рећи да је једним делом одговорна за смрт Сребреничана, а другим да није и да ова данашња одлука није никаква сатисфакција за породице жртава.

"Данашња одлука је један вид исмевања жртава, али је уједно и порука међународне заједнице да се ограђује од одговорности за оно што се десило у заштићеној зони УН-а. Када је Холандија оптуживана за одговорност за почињени геноцид, она се позвала на имунитет као чланица УН-а. Ја сам заиста очекивао овакву пресуду јер свет, посебно Холандија, чији је батаљон био овде, није спреман да преузме одговорност", рекао је Дураковић.

Прочитајте ОВДЕ каква је то сензација на Косову.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА