Најновије

ОДЛУКА СУДА, ШАМАР ХАРАДИНАЈУ: Пада влада у Приштини?

Уставни суд у Приштини оборио је „закон о дијалогу“ којим је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај преговоре са Београдом пребацио на посебан државни тим, развлашћујући председника Хашима Тачија. Политичка криза би могла да води у нове изборе, пише DW.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Уставни суд тзв. Косова прогласио је прошле седмице неуставним такозвани „закон о дијалогу“ – тако је практично сахрањена идеја Рамуша Харадинаја. Он је крајем прошле године инсистирао на новом преговарачком тиму који би био састављен од представника разних партија и водио преговоре уместо Хашима Тачија.

Тим је требало да предводе Шпенд Ахмети и Фатмир Љимај.

На основу истог закона усвојена је и „платформа о дијалогу“ која је изазвала бујице негативних реакција у Београду. Тим документом било је предвиђено признање независности тзв. Косова у садашњим границама, али одлуком Уставног суда ни та платформа више не важи.

Суд је оценио неуставним широка овлашћења државног тима који би имао искључиву надлежност да преговара те би тај тим морао да одобри и сваку одлуку Владе, председника или Скупштине у вези са дијалогом. То је суд у Приштини видео као нарушавање садашњег начела поделе власти.

„Државни тим“ од почетка је био споран двема највећим опозиционим партијама, Самоопредељењу и Демократској лиги Косова који нису именовали своје чланове. Платформа је на крају усвојена минималном већином од 61 посланика у парламенту.

Управо су две поменуте партије и предале захтев за оцену уставности.

- Мора доћи до формалног и садржајног преиспитивања иницијативе за формирање преговарачког тима, а можда и до подизања оптужница против неких преговарача због неуставног вођења процеса - сматра професор Бехљуљ Бећај, политиколог из Приштине.

Бећај чак очекује да одлука Уставног суда изазове превремене изборе на Косову.

- Сигурно да се овако не може наставити, иначе је неуспех загарантован. Избори су постали неминовност, али пре тога ће морати доћи до консензуса релевантних фактора. Зато не искључујем могућност формирања прелазне владе - објашњава овај професор за ДW.

Косовска опозиција још од јесењег заседања Скупштине покушава да прикупи довољно посланика за изгласавање неповерења влади Рамуша Харадинаја.

Опозиционе партије Демократска лига, Социјалдемократска партија и Самоопредељење би могле да оборе Харадинајеву владу – ако би им се придружили гласови српских представника који су део Харадинајеве владајуће коалиције. Међутим, иако је Српска листа наговестила ту могућност, ове три партије одбијају да руше Владу уз српске гласове.

Тачи опет преговарач?

Нејасно је ко би убудуће могао да води дијалог са Београдом. У одлуци суда стоји да председник „представља јединство народа и да је легитимни представник земље унутар и ван земље“. И док председник има надлежност да спроводи закон и политике, Влада је та која има „надлежност да предлаже и спроводи унутрашњу и спољну политику“.

Више политичара је одлуку Уставног суда прочитало тако да преговоре може да води само Влада. Посланик Алтернативе Иљир Деда је тако рекао да „не може бити дијалога председника“ и да је „улога Хашима Тачија у дијалогу са Србијом завршена“.

Међутим, професор Бећај сматра да су то политичке интерпретације судске одлуке.

- Влада има уставно право да предлаже и спроводи политичко чињење. Тиме се не искључује право других да доприносе политичком чињењу. Тим пре што међународни споразуми неминовно пролазе кроз парламент, а председник, на основу Устава, представља и води спољну политику - објашњава Бећај.

- Ова одлука ће сигурно навести одлучујуће унутрашње и спољне факторе да нађу хибридно решење за питање дијалога. Зато не искључујем прелазну Владу - понавља Бећај.

У косовској јавности се формирање (неуставног) преговарачког тима тумачило као део сукоба Тачија и Харадинаја.

Према том тумачењу, премијер је покушао да развласти председника и тако спречи приче о „корекцији граница“ или „разграничењу“ које су у игру увели Тачи и Александар Вучић.

Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти мисли другачије: он тврди да је закон о дијалог и писан како би био оспорен, то јест да су Харадинај и Тачи у истом тиму.

Као „доказ“ Курти је у једној објави на Фејсбуку изнео то што је Харадинај „одбио да гласа за резолуцију наше две опозиционе партије која би зауставила председника и његов покушај трговине се Србијом“.

Дијалог Београда и Приштине већ месецима се не помера са мртве тачке. Харадинајева влада одбија да укине царине од сто одсто на српску робу што је услов Београда за наставак разговора.

Састанак који је ових дана требало да буде одржан у Паризу, уз присуство председника Макрона и канцеларке Меркел, отказан је јер је било слабих изгледа на успех.

Трифуновић шокирао својом изјавом о албанском језику! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле Србија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА