Најновије

НОВИ УДАР НА АМФИЛОХИЈА: Црногорски министар тврди да се СПЦ плаши губитка монопола!

Министар иностраних послова Црне Горе Срђан Дармановић изјавио је да се Српска православна црква противи доношењу новог Закона о верским слободама зато што се, како је рекао, "плаши губитка неких монопола у неким стварима".

Министар иностраних послова Црне Горе Срђан Дармановић (Фото: Јутјуб)

Учествовали сте овде у Вашингтону на скупу посвећеном верским слободама. У Црној Гори се тренутно води полемика између власти и Српске православне цркве….. Шта је суштина спора две стране?

“Ради се о доношењу новог Закона о верским слободама који коначно мења решења из седамдесетих година прошлог века и социјалистичког периода. Закон је наишао на прихватање свих верских заједница у Црној Гори осим Српске православне цркве. Они нарочито потенцирају питање имовине. Међутим, нацрт тога закона наишао је на позитивно мишљење Венецијанске комисије уз одређење предлоге. Морам да кажем, јер сам и сам члан тог тела, да Венецијанска комисија никада не би прихватила законски текст који би био у супротности са европским стандардима. Или пак који би могао бити оборен пред Европским судом за људска права. Озбиљни људи су се тиме бавили. И мислим да нема опасности које потенцира Српска православна црква у Црној Гори”, рекао је Дармановић и наставио:

“Мислим да је нешто друго посреди – да се СПЦ плаши губитка неких монопола у неким стварима. Никаквог безакоња и отимања имовине неће бити и то гарантују одредбе закона. Ради се о томе да ће држава одредити која ће културна добра Црне Горе доћи под државну имовину. Али ће коришћење остати исто. Постоји интересантан документ о храму Светог Саве у Београду. Корисник је Српска православна црква а власник држава. У Црној Гори се ништа другачије неће десити сем таквог модела који је уобичајен.

Како међутим ово утиче на односе Србије и Црне Горе и како ће утицати?

“На наше односе неће посебно утицати – сем уколико не буде додатних проблема између СПЦ и црногорске државе”.

Да ли се то питање политизује?

“Српска православна црква је пре свега политички чинилац у Црној Гори па онда верски. Али мислим да и црквени великодостојници схватају да неће бити онога о чему они говоре. Да је то прилично исфорсирано. Да ће се дијалог вратити у неке рационалније оквире.

Истраживање Центра за демократију и људска права показује да је опала подршка грађана чланству у ЕУ, као и низак ниво поверења у Скупштину, Владу и председника државе? Са друге стране цифре указују на високо поверење грађана у војску и Српску православну цркву? Имате ли утисак да власт губи популарност и због чега је то тако?

“Истраживања јавног мњења се врше често. И ти успони и падови су типични. Зависи од периода у ком се истраживања врше. Питање је какви ће се трендови задржати. Падова и успона је за све институције увек било. Истина војска И СПЦ су увек држали висок ниво поверења у народу. Овде је много важније то, што сте ви назвали, опадање поверења у Европску унију… Али и оно може бити коњуктурно – врло брзо се може вратити. Можда је неуспех у политици проширења у 2019. години, затим неки ставови који се могу чути од највиших представника Европске уније (челника држава ЕУ о томе да ће проширење бити одложено до реформе Уније) отварају питање не само међу политтичарима, него и грађанима на Западном Балкану о чему се ту заправо ради. Након свега што је урађено између Грчке и Северне Македоније она још није добила позив. Црна Гора није отворила последње поглавље иако се ради о ствари која је више техничке природе… Србија је отворила само једно. Постоји један застој у 2019. години и мислим да је оваква реакција грађана очекивана. Исто као што ће бити очекивана у прилог проширењу уколико се овај тренд промени”, истакао је Дармановић.

Прочитајте ОВДЕ како је амерички генерал ударио на СПЦ.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА