Најновије

НЕВЕРОВАТНО: Кина може да чита и шифроване поруке!

Најновији масовни протести у Хонг Конгу (који су још увек у току),а против предлога закона по коме би његови држављани могли бити изручени Кини,  открили су и могућности државе у технолошкој сфери.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Наиме, полиција Хонг Конга је приводила организаторе протеста, а као доказе показала њихову комуникацију путем апликације Телеграм. То и не би било  ништа чудно, да се Телеграм не рекламира као једина 100% сигурна апликација за дописивање, и до сада се веровало да је  немогуће (или изузетно тешко) хаковати ову апликацију.

Телеграм користи АЕС 256-битни алгоритам за шифровање порука, мрежу децентрализованих сервера преко којих поруке „скачу“ те се не чувају ни на једном конкретном месту, те вишеструку проверу уређаја и мреже да би се избегло МиМ пресретање (man in the midle када сам Интернет оператер прикупља криптовани садржај, те га касније дешифрује ван мреже).

Сада се чини да Кина има начин да брзо декриптује АЕС 256 поруке, што је раније било могуће само уз коришћење огромних супер-рачунара и уз врло дуг процес, те половичне резултате. 

Треба и напоменути да је од првих десет најбржих супер-компјутера на свету чак пет кинеских, а неки од њих користе и „домаће“ процесоре и мрежне системе.

Прочитајте ОВДЕ интересантну анализу америчких медија и процените да ли су у праву.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА