Најновије

ДРАМАТИЧАН АПЕЛ ЕПИСКОПА ЈОАНИКИЈА: Црква је нападнута! Спремни смо да гинемо за наше светиње!

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да Српска православна црква има велики проблем са властима у Црној Гори.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије (Фото: Јутјуб)

“Не зато што смо ми против власти, него зато што је наша власт ударила на наше светиње. То можемо назвати ударом на православље. Подмећу нам кукавичја јаја и причају приче како храмови као културна добра морају да припадну држави. А ова држава има Закон о културним добрима и тамо је добро дефинисано да држава не сме да улази у питање власништва над културним добром. И наше најважније светиње давно су уписане као културно добро. Ни комунисти нису одузимали храмове. А ови причају како је то европски стандард. То је антиевропски стандард” поручио је владика Јоаникије.

Истакао је да је и Европа опомињала власт у Црној Гори да не смеју да улазе у питање власништва над црквеном имовином.

“Они хоће да тим законом омогуће отимачину и пљачку, и да држава једним параграфом постане власник свих цркава и манастира. Власник увек има право да одређује како ће се неко културно добро употребљавати. Ако се то догоди, држава може увек довести секташа, расколника или разбојника да скрнави наше светиње. О томе се ради. Ипак, има ова држава и Закон о имовини, и свачија имовина је заштићена, а ако неко има проблем и мисли да му је нешто отето, за то постоје судови. Ако је црквена имовина спорна, нека то држава судским путем докаже”, истакао је владика Јоаникије.

Према његовим речима, никад досад нико није рекао да је спорна црквена имовина, да су спорна завештања предака, да је спорно оно што су свети ктитори прилагали.

“То није рекао нико изузев наше власти. Има петнаест година и више да се пише и са многих адреса поставља питање порекла имовине наших властодржаца, нових богаташа који су уписани на листе светских богаташа. Црква је нападнута и почело је њено гоњење. Ово што сад мало ћуте не значи да су намеру промијенили. Ако су променили и видели да су погрешили, то је људски. Нека повуку овај злокобни предлог закона… Спремни смо за наше светиње и да гинемо. Нема друге, не можемо дозволити да се каљају светиње и част и образ наших предака и ктитора, али не дај Боже да до тога дође. Уместо тога, позивам да сви који се не слажу са овом злом намером и безакоњем које се припрема и које се већ врши дају потпис против предлога закона”, истакао је владика.

Он је казао да „исти овакав параграф, као код наших власти, стоји у једном закону код Хашима Тачија“.

“Ни тамо још није усвојен. Види се да раде заједно. Циљ је да све наше српске светиње на Косову и Метохији једним параграфом пређу у власништво те квазидржаве коју више од пола света не признаје. Дај Боже да овај празник данашњи славите у слободи кроз све векове, нико да се не меша у свету службу и нико да не заповеда осим Цркве”, рекао је владика Јоаникије и наставио:

“Да не дође окупатор, или неко ко није позван да вас угрожава и гази. Јер смо ми народ који је заветован слободи, да чувамо своју веру и највећа издаја је увек била погазити своју веру. А ради се све да заборавимо своју историју, корене и светиње, да се од њих отуђимо. Ипак, и поред притиска, нити смо их се одрекли, нити смо се отуђили”.

Прочитајте ОВДЕкако је црногорски аналитчар ударио на СПЦ.

Извор: Дан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА