Најновије

DW: Да ли је немачка војска стециште неонациста?

У последње две године је од 43.775 новајлија у војсци немачка контраобавештајна служба одбила свега 63, а међу њима 21 неонацисту.

Немачка војска (Фото: Јутјуб)

Да ли је тако обесмишљена оптужба да је Бундесвер стециште десних екстремиста?

На парламентарни упит Левице је Министарство обране саопштило колико је људи одбило за професионалну војну службу јер их сматра екстремистима. Међу њима је 21 неонациста или „Грађанина Рајха“ – то је десничарска група која одбија постојање СР Немачке и признаје само немачко царство.

Осим њих је одбијено дванаест исламиста те две особе које се броје у екстремне левичаре. Остали одбијени су углавном „обични“ насилници и кажњаване особе.

Након скандала који је у Бундесверу избио пре две године и написа о немачкој војсци у којој наводно има натпросечно много екстремних десничара Војна контраобавештајна служба већ две године проверава свакога ко се пријави за службу.

У највећем броју случајева је већ површна провера показала да нема основа за сумњу, али су војни контраобавештајци детаљније погледали 1.173 особе. Очигледно је тек мали број њих заиста одбијен.

Политичарка Левице Ула Јелпке верује да се међу неонацистима прочуло да ће их служба прочешљати па се зато у мањој мери јављају у армију. Јелпке приговара да се проверавају само потенцијални нови војници, али не и они који су већ одавно у војсци.

„Тек за неколико година ће се показати колико је успешан тај нови поступак. Хоће ли се смањити број инцидената са екстремно десним мотивима и злостављање војника?“, наводи ова левичарка једини критеријум. Наиме из неких јединица Бундесвера је су процурело да постоје посебни „обреди иницијације“ веома понижавајући за новајлије.

О стању у њемачкој војсци се први пут огласила и нова министарка обране Анегрет Крамп-Каренбауер и одлучно стала у обрану Бундесвера пред оптужбама да је то стециште неонациста: „Нема никакве генералне сумње против свих наших војника!“, рекла је за Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Нова министарка и шефица Хришћанско-демократске уније наследила је на том месту своју партијску колегиницу Урсулу фон дер Лајен која је постала шефица Европске комисије. Крамп-Каренбауер добро зна за изјаву своје претходнице која је пре две године веома критикована. Тада је Фон дер Лахен рекла да Бундесвер начелно „има проблем са ставом“.

То је тумачено као паушална критика на рачун десетина хиљада људи у војсци. Фон дер Лајен се касније извинила.

Амерички председник Доналд Трамп поново је "поткачио" четири демократске конгресменке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА