Најновије

НАЈНОВИЈА ИНФОРМАЦИЈА ОДЈЕКНУЛА РЕГИОНОМ: Пада власт у Црној Гори после 30 година?! Напад на СПЦ Милу дошао главе!

Најновија истраживања јавног мњења у Црној Гори показала да је пројекат "црногорске цркве" практично пропао. Највећу подршку народа, од свих институција, ужива СПЦ.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Брод којим Мило Ђукановић, председник Црне Горе, неприкосновено управља три деценије изгледа да је почео да тоне. Први пут после толико времена бележи се његов пад популарности, али и партије на чијем је челу, показало је последње истраживање ЦЕДЕМ-а. За црногорске прилике - "чудо невиђено"!

Окидач за пад рејтинга Ђукановића био је напад на Српску православну цркву и најава отимања цркава и манастира који су вековима у власништву Митрополије црногорско-приморске и њених епархија у Црној Гори. Баш као и његова најава "обнове" канонски непризнате "Црногорске православне цркве".

Ђукановићев брод накривиле су и афере "Коверта", "Атлас", али и првостепена пресуда оптуженима за "државни удар", док је уље на ватру долило скандалозно понашање прве саветнице амбасадора Црне Гору у Турској Мирне Никчевић која се на свом фејсбук-профилу обрушила на СПЦ, њено свештенство, као и на вернике, српски народ. Али и последњи скандалозни објављени аудио-снимци Милових блиских сарадника, па чак и супруге Лидије.

- Док Мило пада, расте поверење у Српску православну цркву! Реч је о институцији која ужива највећу подршку народа. И сада прича о "Црногорској православној цркви" пада у воду. Цркву чине верници и свештенство и поверење које се гради годинама и вековима, док ове друге нема нигде. То је за Црну Гору значајније од пада рејтинга Мила Ђукановића и његовог ДПС-а - каже политички аналитичар професор др Срђан Вукадиновић.

Он сматра да је пад поверења у Ђукановића реакција грађана на његов скандалозни однос према Митрополији црногорско-приморској, али и на предложени Закон о слободи вероисповести. Вукадиновић оцењује да ће ДПС покушати да из ових потреса изађе без ожиљака, јер би је све друго водило у пропаст.

- Српска православна црква ужива највеће поверење народа и оно се градило вековима. И сва прича против ње за Мила и ДПС показала се контрапродуктивном. Држава може донети закон о верским институцијама и заједницама, али не може се мешати у ствари које су неспорно духовне - закључује професор Вукадиновић.

Прлаиновић потписао петицију

Прослављени српски ватерполиста Андрија Прлаиновић, који је родом из Херцег Новог, потписао је у недељу петицију против отимања светиња Српске православне цркве у Црној Гори.

Прлаиновић је петицију потписао у Саборном храму Светог Спаса у херцегновскомнасељу Топла, где је боравио са породицом, саопштено је из Црквене општине Херцег Нови.

У саопштењу се додаје да је Прлаиновић показао како се бори за своју репрезентацију и свој народ и да његово име са поносом изговарају Срби из Црне Горе, пренела је агенција Срна.

Српска православна црква у Црној Гори организовала је потписивање петиције којом се од црногорске владе захтева повлачење спорног предлога закона о слободи вероисповести.

Митрополија црногорско-приморска је саопштила да ће безакоња у Црној Гори бити ако "властодршци не почну да поштују традиционалну цркву онако како се она поштује у пристојним земљама и како је она поштована у вријеме хришћанских владара Петровића". Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Ало/novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА