Најновије

Не заборавимо велика дела српских писаца: "Нечиста крв" обележава домаћу књижевност, али поткована историјском вредношћу!

Док се дивимо свету на великим писцима, често заборављамо вредност писаца са наших простора. Један од највећих, свакако је Бора Станковић. Вулкан издаваштво чува од заборава српске класике и представља нам своју нову едицију.

Фото-Вулкан

Јединствено приповедачко умеће обележило је књижевно стваралаштво Борисава Станковића. Његово приповедање је живо и језички својеврсно, а његови јунаци су аутентични – они су вечито у сукобу са собом, али и са светом који их окружује. Поред тога што је у роману Нечиста крв приказао преломни тренутак за српску културу и традицију – ослобођење од турске власти, Борисав Станковић је отелотворио један од најснажнијих и најлепших женских ликова у српској књижевности. Софка – „ефенди Митина кћи“ – дубоко је укорењена у средину којој припада, али истовремено она у себи осећа присуство оне друге Софке, која се олако препушта немиру крви – најдубљим чежњама и најраспуснијим маштањима. Њен психолошки портрет и приказ интимног света чине овај роман модерним и данас.„Разноврсна културолошка проблематика, модерни израз и јаки психолошки карактери учинили су да Нечиста крв остане један од најцењенијих, најчитанијих и највољенијих романа српске књижевности ХХ века.“- Бојан Чолак

Борисав Станковић је рођен 1876. године у Врању. Врло рано је остао без родитеља, па га је одгајила баба Злата, којој је посветио приповетке Тетка Злата и Увела ружа. После завршене гимназије, студирао је на економско-политичком одсеку Велике школе у Београду. У току Првог светског рата је био заробљен и одведен у логор у Дервенту. Захваљујући залагању књижевника Косте Хермана ослобођен је и враћен у Београд. После завршетка рата радио је у Министарству просвете Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Умро је 1927. године у својој кући на Дорћолу.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА