Најновије

ОШТАР ОДГОВОР МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКИМ ВЛАСТИМА: Не дао Бог да се сврстате међу прогонитеље цркве! Сетите се како су завршили!

Митрополија црногорско-приморска је саопштила да ће безакоња у Црној Гори бити ако "властодршци не почну да поштују традиционалну цркву онако како се она поштује у пристојним земљама и како је она поштована у вријеме хришћанских владара Петровића".

Манастир Острог (Фото: Јутјуб)

MЦП критикује изјаве црногорског министра спољних послова Срђана Дармановића и, како наводе, спиновање тамошњих медија.

Митрополија црногорско-приморска издала је саопштење поводом интервјуа шефа црногорске дипломатије Срђана Дармановића, у ком је навео да неће бити никаквог безакоња и отимања имовине.

“Отимања имовине неће бити, можемо се сагласити са министром, али не зато што актуелни црногорски режим то не жели, него зато што ће сваки такав покушај верни православни народ Црне Горе спречити, а ни европски правни поредак то неће прихватити", наводи се у саопштењу Митрополије.

Указују да је безакоња било и да нас искуство учи да ће се оно наставити, осим ако "властодршци не почну да поштују традиционалну цркву онако како се она поштује у пристојним земљама и како је она поштована у време хришћанских владара Петровића".

Митрополија се осврнула и на амбасадора Црне Горе при УН у Женеви.

“Не чуди од амбасадора што понавља готово исту реченицу коју је чуо од министра – да је СПЦ 'пре свега политички чинилац у Црној Гори, па онда верски'. Ова клеветничка мантра коју је изгледа дужан да понавља сваки државни службеник, одраз је нездравог односа који власт има према Цркви све од 1945. године", наведено је у саопштењу.

Истиче се да се Црква бави својим послом у Црној Гори.

"Нису они ни прва ни последња власт која Цркву гледа као реметилачки фактор. Од Нерона и Диоклецијана, до Стаљина и Броза, много се властодржаца слично односило према Цркви, посматрајући је као сметњу и држећи да је она 'политички чинилац' који прети њиховој неупитној власти и свемоћи на одређеном простору. Не дао Бог данашњим црногорским властима да се сврстају међу овакве прогонитеље Цркве. Добро би било да се макар подсете како су сви они и њихова моћ – завршили", пише у саопштењу.

О Храму Светог Саве

Митрополија је реаговала и поводом тога што је Дармановић поновио тезу да се црквена имовина у Србији води на државу, и за то навео пример Храма Светог Саве на Врачару. Ради се о грубој манипулацији, кажу у Митрополији.

“Спомен-храм Светог Саве још увек нема употребну дозволу, јер није завршен, те се Црква води као његов држалац, а након завршетка, нема никакве сумње, да ће Црква бити уписана као његов власник, као што се води да је власник суседне мање цркве Светог Саве, која се налази у непосредној близини Спомен-храма. При томе, треба истаћи да садашња власт не само што не својата Спомен-храм Светог Саве, него даје милионе за његов завршетак", навела је Митрополија.

Новинари и сарадници министра су, наводе у Митрополији, могли да погледају како се воде у катастру манастири Ваведење или Раковица, који се налазе на градском подручју.

“Оба су, наравно, у пуној црквеној својини. Могли су да прошире потрагу, потроше пола сата свог времена и утврде и да се манастири широм Србије: Крушедол, Раваница, Манасија, Жича, Студеница, Сопоћани, Ђурђеви ступови, Милешева – такође сви воде на Цркву – и земљиште и објекти", указала је Митрополија црногорско-приморска.

Циљ је, истичу, да се створи атмосфера у којој ће планирана неонационализација проћи мирно, стварајући утисак да је то исто учињено и у Србији.

“А није. Само ћемо узгред поменути да је држава Србија (али и Хрватска, Словенија, донекле БиХ...) вратила и враћа имовину Цркви и верских заједница одузету после Другог светског рата за време комунистичке владавине, а ниједној од земаља бивше СФРЈ, осим Црној Гори, није пало на памет да је наново одузима", навела је Митрополија.

Црква се не плаши губитка "монопола" 

Митрополија је навела да се министар вара ако мисли да се Црква плаши губитка неког монопола.

"Ни сада не постоји никакав монопол. Ово је земља у којој нико никога не може да принуди (или макар не би смео да може) да припада било каквој верској заједници или организацији", пише у саопштењу.

Митрополија црногорско-приморска, Епархија будимљанско-никшићка и делови Епархије милешевске и захумско-херцеговачке "имају одговорност само за православне хришћане".

“Тај 'монопол' им је дат устројством Српске православне цркве, која овде постоји и делује, као дио Васељенске православне цркве, од тринаестог века, откад је Свети Сава основао претече сваке од ових поменутих епархија: зетску, будимљанску, дабарску и хумску. Једнако је бесмислено прозивати ове православне епископије за монопол, колико би било бесмислено и недопустиво за министра секуларне државе да прозива, рецимо, Надбискупију барску и Бискупију которску за монопол у погледу Римокатоличке цркве", навела је Митрополија.

“Држимо да начин говора о Цркви и манипулације које је министар употребио нису достојни одговорног човека, а камоли некога ко је на једној од најважнијих државних функција, те позивамо и њега и све друге који имају потребу да се на овакав начин очитују о црквеним питањима да се уздрже од прозивања Цркве. Тиме не прозивају неколико владика и пар стотина свештеника, монаха и монахиња, него огромну већину православног становништва своје земље, чији глас упорно неће да чују", закључује се у саопштењу.

Прочитајте ОВДЕ драматичан апел епископа Јоаникија.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА