Најновије

КОМУНИСТИ ИМ ДАЛИ ЦРКВУ А САДА ХОЋЕ ДА ЈЕ КАНОНИЗУЈУ: Заев: Северна Македонија заслужује независну цркву!

Говорећи о односима Бугарске и Северне Македоније, Заев се дотакао и питања нерешеног статуса неканонске Македонске православне цркве.

Зоран Заев (Фото: Јутјуб)

"Бугарска православна црква је преузела одлучне кораке у односу на нашу Македонску православну цркву - Охридску архиепископију. Бугарски епископи посећују македонске цркве, а македонски епископи посећују бугарске. Наши грађани који су верници, гледајући добру сарадњу, подржавају ово пријатељство", истакао је Заев у интервјуу за бугарску агенцију БГНЕС.

Заев је рекао да је Споразум о пријатељству и добросуседству, који су Скопље и Софија потписали 1. августа 2017. године, донео веома позитивне резултате за обе земље и ставио тачку на један систем који је "тровао односе између та два суседа".

Споразум са Бугарском, према његовим речима, ставио је крај систему који је био успостављен након 1945. године.

"Историјски факти у вези са нашом заједничком историјом су јасни и од тога нема бежања. Заједничка комисија о историјским питањима Северне Македоније и Бугарске треба да заврши свој посао зато што има моју, као и подршку од (премијера Бугарске) Бојка Борисова", нагласио је Заев.

Заједно са бугарским премијером Борисовим охрабрујем историчаре да заврше посао, додао је он.

Каже да је већ постигнута сагласност око историјских ликова попут светих браће Цхирила и Методија, светог Наума, светог Климента, цара Самуила.

"Ми смо потписали Споразум, градимо пријатељство, сарадњу и добросуседство", напоменуо је Заев.

Говорећи о регионалним питањима, Заев је рекао да Балкан није "буре барута", већ европски регион.

Македонски премијер, указао је да је прошлост на Балкану показала шта значи промена граница, смрт, уништење и избеглице.

"Балкан је постао европски. Свако мора да пронађе позитивно решење о проблемима. Ми смо дали пример о томе са споразумима са Бугарском и Грчком. Верујем да ће се и друге земље кретати у том смеру", додао је Заев.

Према његовим речима, Северна Македонија у том контексту подржава решења која ће градити пријатељства и трајан мир, чиме ће се обезбедити већа регионална сарадња и интеграција региона у ЕУ.

"Ово је решење које ће обезбедити сигурност и за Албанце и за Србе, као и за све друге народе који живе на Балкану", закључио је Заев.

Акција црногорске војске! Почела велика чистка! Протерују Србе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА