Најновије

СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО ШЕШЕЉА: Откривено зашто још увек није процесуиран због веза са Земунским кланом!

Везе Војислава Шешеља, лидера Српске радикалне странке и Земунског клана, добро су истражене и документоване, кажу саговорници Данаса упућени у кривичне процесе против ове озлоглашене криминалне организације.

Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

Ипак, додају они, разлог због којег Шешељ није и процесуиран због ових контаката је што није пронађено довољно доказа који би га довели у директну везу са злочинима клана, у првом реду убиства премијера Зорана Ђинђића.

– Да је тако нешто утврђено, сасвим сигурно би се у оптужници за убиство Ђинђића нашло и Шешељево име, каже за Данас Зоран Живковић, председник Нове странке, који је након Ђинђићевог убиства преузео функцију председника Владе Србије.

Живковић наглашава да је током полицијске акције Сабља истражен Шешељев однос са припадницима Земунског клана и да је полицији било познато све – од партија шаха са шефом клана Душаном Спасојевићем до низа исплата које је лидер радикала добијао.

– Међутим, то није кривично дело. Што се тиче Ђинђићевог убиства, као уосталом и велике већине политичких убистава, изузетно је тешко пронаћи инспиратора. Да би се то доказало неопходно је имати писани документ, изјаву непосредног сведока или признање. Такви налози се не издају писмено, по правилу нема сведока, а нико никада не признаје да је наложио убиство. Зато и када се пронађу извршиоци убистава, ретко се нађу и људи иза убица, каже Живковић.

Сличан став дели и адвокат Рајко Даниловић, који је заступао породицу Ђинђић током судског поступка за убиство премијера. Како наводи, Шешељ је у тренутку убиства био у притвору Хашког трибунала због чега је био изузет од истраге.

– Поступак за убиство Ђинђића је био веома комплексан са великим бројем учесника. Како нису пронађени јаки докази о Шешељевој умешаности из процесних разлога он није био укључен. Није било могуће теретити га јер је већ био у притвору, али ни превише битно, имајући у виду да његова улога није била превише значајна. Он је од њих примао новац, али свакако да није дао налог Душану Спасојевићу да се убије Зоран Ђинђић, наводи Даниловић.

Војислав Шешељ се спомињао у првобитној кривичној пријави коју је полиција поднела, али је у накнадним верзијама његово име испало. Како Данасов извор из истраге истиче, Војислав Шешељ је био нека врста политичког кишобрана Земунском клану.

– Они су се редовно виђали. Душан Спасојевић је Шешељу преносио поверљиве информације које је добијао од Милорада Улемека Легије и Милорада Брацановића. И Спасојевићу је било јако битно да Шешељ не оде у Хаг, како би након убиства Ђинђића могао он да постане премијер, речено је Данасу.

На питање да ли су пронађене икакве индиције да је Шешељ био упознат са планом Земунског клана да убију премијера, извор истиче да није било конкретних доказа.

– Шешељ је мудар и лако је могао да закључи да они планирају нешто слично. Међутим, не постоје докази да је он нешто наредио, закључује наш извор.

Исплате од 200.000-300.000 евра

Недавно је о везама Шешеља и Земунског клана говорио и бивши начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић тврдећи да је лидер радикала веома активан члан те криминалне организације. „Уверен сам да је Шешељ био један од оних људи који су инсистирали на убиству премијера Ђинђића. Према изјавама сведока, он је пре одласка у Хаг тражио да убију, сем Ђинђића, и Гашу Кнежевића (професор права и министар просвете у Ђинђићевој влади), који га је сменио с факултета – казао је Миловић у интервјуу за НИН и КРИК. Миловић је поновио тврдње бивших чланова клана Миладина Сувајџића и Зорана Вукојевића, који су рекли да је Шешељ у више наврата примио у име СРС од вође „земунаца“ Душана Спасојевића 200.000 до 300.000 евра.

Багзи о везама Шешеља и Земунског клана

Сведок сарадник Дејан Миленковић Багзи детаљно је у Специјалном суду, на суђењу за убиство Ђинђића, говорио о односу Душана Спасојевића и Шешеља.

„Душан је Шешеља познавао и пре 2000. Кад је СРС држала Земун, а Шешељ био председник општине, преко Панића, који је био у Шешељевом обезбеђењу, помагао је СРС. Купио им је џип. Радио је то због куповине плаца у Шилеровој улици. Шешељ и Душан су се виђали уочи његовог одласка у Хаг, ишли смо ми у Батајницу. Преко новинара „Идентитета“ Градише Катића, Душан шаље поруке шта и како да се ради. Душан је преко Улемека давао информације из ДБ Шешељу“, рекао је Миленковић у судници. На питање суда да ли су се те информације односиле само на Хаг, Миленковић је рекао да је ту било и других информација.

„Ко је кога убио. Било је ту и лажних информација. Знам за разговор Улемека и Душана, у којем је Улемек био љут што је Душан дао информације Шешељу о убиству Славка Ћурувије и Зорана Давидовића Ћанде, а што је Шешељ изнео у јавност. После доношења одлуке да убију Ђинђића, контактирају с Шешељем да му помогну да дође на власт. Шешељ је оставио Драгана Тодоровића, члана СРС, као везу, рекао је да је Тома Николић мекан, и да њега и Александра Вучића неће да увлачи у то. То је лично Шешељ рекао Душану, а Душан нама“, навео је Миленковић.

На питање како је Шешељ знао да се припрема атентат на Ђинђића, одговорио је да је „Градиша Катић у Шилеровој рекао да Штрумф (Шешељ) пита за министра Гашу Кнежевића кад ће Душан да га убије“.

Дачић примио новог руског амбасадора Харченка! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА