Најновије

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ДОБИЛА ПРЕМИЈЕРА! Ево ко је наследник Терезе Меј!

Борис Џонсон постао је нови премијер Велике Британије победивши Џеремија Ханта на унутарстраначким изборима у Конзервативној партији, саопштено је данас.

Тереза Меј (Фото: Јутјуб)

Џонсон је освојио 66 одсто гласова, односно 92,153 хиљаде гласова. Хант, са друге стране, освојио је 46,656 гласова.

Гласање је одржано јуче, а право гласа имало је око 159,320 чланова партије. Резултати су саопштени данас, али трка за првог човека Конзервативне партије, уједно и новог премијера, није била неизвесна.

Џонсон, који је обећао да ће извести Велику Британију из Европске уније са или без договора до 31. октобра, важио је за фаворита недељама уназад, а анкете су му углавном давале око 70 одсто гласова.

Следи серија оставки?

Уочи гласања за шефа Конзервативне партије, шест министара који се противе Брегзиту без споразума објавили су да ће поднети оставку у среду уколико Џонсон постане премијер. Острвски медији пишу и да би шест торијеваца могло да пребегне у Либерално-демократску партију из истог разлога.

Први је то учинио Ален Данкан, министар за Европу и Америку и државни секретар у Министарству спољних послова Велике Британије, који је данас сопштио да је поднео оставку, саопштио је Форин офис. 

Данкан, који се сматра присталицом ЕУ, оптужио је Џонсона да није подржао британског амбасадора у Вашингтону након што је процурила информација о његовим оценама о администрацији америчког председника Доналда Трампа.

Следећа је владу данас напустила министарка образовања која је у писму Терези Меј навела да је дубоко забринута око напуштања ЕУ без споразума. 

Оставке су најавили и министар финансија Филип Хамонд и министар правосуђа Дејвид Гок.

- Ја сам сигуран да нећу бити отпуштен, зато што ћу поднети оставку пре него што до тога додје. Под претпоставком да Борис Џонсон постане премијер, схватам да би његови услови за служење у његовој влади обухватали прихватање изласка из ЕУ без споразума 31. октобра. То није нешто што бих ја икада могао да потпишем - рекао је Хамонд.

Гок је поручио да неће моћи да настави рад у влади под Џонсоном уколико он буде тражио Брегзит без споразума с ЕУ, оценивши да би такав потез Лондона водио националном понижењу.

Помпео навео земље које морају напустити Венецуелу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА