Најновије

ИМЕ ДРЖАВЕ БИЋЕ ПОЗНАТО ЗА ДВА ДАНА: Још једна земља повлачи признање тзв. Косова!

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је у Скупштини Србије да се нада да ће за дан, два моћи да саопшти да је још једна земља повукла признање Косова, и то ће, каже, бити чертнаеста по реду која је то учинила.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је рекао да су од 2008. године и проглашења независности тзв. Косова до 2012. године, 84 земље признале Косово, а да је од 2014. године када је он постао министар спољних послова 13 држава повукло признање, док је седам признало Косово.

"За дан два, надам се да ћу моћи да саопштим и 14. земљу", рекао је Дачић и подсетио на страшан притисак на Србију да одустане од активности с циљем повлачења признања независности Косова, док би Приштина могла да се бори за чланство у Интерполу и другим организацијама.

"Са тим је готово, упозоравам све, сутра и прекостура ће имати реакцију на то, настављамо нашу борбу за повлачење признања независност Косова", рекао је Дачић и додао да би у супротном то значило да Србија треба да аплаудира и гледа улазак Косова у Интерпол.

Дачић је навео да Бриселски спораузму, који је потписао, нигде не дефинише да Косово треба да буде члан међународних организација.

Учешће у регионалним организацијама и иницијативама су дефинисали споразуми пре Бриселског које је потписао Борко Стефановић и то под одређеним условима - са звездицом и фуснотом, додао је он.

"Када је реч о УН, Савету Европе, Унеску, Интерполу никакав споразум ни договор не постоји. Кажу укинућемо таксе а ви нас пустите у те организације. То не долази у обзир, једнострани акти не смеју да буду разматрани као део дијалога", рекао је Дачић уз подсећање да је дијалог у проблему због неразумих потеза Пристине.

Дачић је све то рекао коментаришући питања посланика која су се односила на Поглавље 31 - усклађивајне спољне безбедносне и одбрамбене политике Србије са политиком ЕУ која, као је навео, данас износи око 63 одсто.

"Јесте да смо чланство у ЕУ ставили као стратешки циљ али имамо и друге стратешке циљеве које не можемо угрозити тиме што би се придруживали - неким ставовима, декларацијама и осудама земаља који нам помажу у реализацији националних и државних интереса", рекао је Дачић и подсетио да је то питање веома комплексно и да то сви у ЕУ знају.

Дачић је упитао ко би у Србији био тај ко би поступио супротно и извршио сопствено политичко самоубиство осим дела опозиционих политичких странака.

Такође, питао је и како бисмо могли да се обраћамо Кини, Русији, Индији или Индонезији за помоћ а да им на "првој политичкој кривини" уведемо санкције.

Министар је подсетио да је слична ситуација и са Венецуелом или Ираном, али и са Никарагвом чији званичници сутра стижу у Београд који би, како се очекује, требало да их такође осуди.

Србија ништа што је на њену штету неће приватити, рекао је Дачић и додао да Србија пријатеље не може да осуди и у осталом, како је додао "ни они не дају да се осуде њихови пријатељи као што су терористи са Косова".

"Свака земља води рачуна о својим интересима, а да они немају двостурке аршине сигурно не би признали Косово. Признање Косова је њихов интерес, а ми сада треба да повлачимо потезе које ће нама нанети политичку штету", рекао је Дачић.

"Без обзира на ЕУ, она је стратешки циљ ... далеки, а ово нам је нешто што се дешава данас. До уласка у ЕУ имамо обавезу да извршимо корекцију односно ускладимо спољну и грађанску полтику, а када ћемо ући у ЕУ и да ли ће она опстати дотле? Видећемо, на дугом је штапу", наводи Дачић.

Министар је навео да је изненађен што ниједна странка која тражи услове за излазак на изборе није реаговала када је јуче председник Србије рекао да влада треба да позове специјализовано тело ОЕБС-а који се бави изборима.

Дачић је подсетио да је академик Никола Милошевић својеверемено, "када су он и Маја Гојковић били најмлађи на политичкој сцени, а сада су пред пензијом", рекао - нећу да причам - нема тих услова под којим ћу изаћи на изборе.

"Данас је то политика неких странка које не желе да изађу на изборе и виде колико гласова немају", рекао је министар.

Поручио је посланику Муамеру Зукорлићу да и бошњачка дијаспора ако Србију сматра матичном државом може да се пријави на конкурсе и додао а ће имати равнпораван статус као и српска.

Прочитајте ОВДЕ како је Ивица Дачић направио хаос у студију.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА