Најновије

ЗАПОЧЕО МАНЕВАР, ПА ПОЧЕО ДА СЕ РУШИ! Нова шокантна сазнања о трагедији српског пилота: Закуцао се брзином од 280 километара на сат!

Надлежни Центра за истраживање несрећа у саобраћају издали су Обавештење о почетку истраге удеса авиона "Злин 526Ф" на аеродрому "Ечка" у којем је прошле недеље погинуо пилот Владимир Булат (47).

Авион Злин 526ф (Фото: јутјуб)

У том документу наводи се да узрок удеса још није установљен током истражног поступка уз напомену да је авион ударио о тло под углом у односу на земљу од 85 степени брзином од око 280 километара на сат те да је јачина удара била толико јака да су летелица и пилот завршили два метра испод земље.

- Пилот је дошао на аеродром ''Ечка'' са циљем увежбавања програма акробатског летења за предстојећи наступ на наведеном авиону. Механичар је припремио авион за лет, док је заједно са пилотом извршио претполетни преглед авиона, при чему нису установљени било какви недостаци – наводи се у документу који је потписао в.д. директора и главни истражитељ Центра за истраживање несрећа Небојша Петровић.

Према његовим речима, пилот је у међувремену извршио најаву лета надлежној контроли летења, авион је полетео без било каквих проблема и пилот је одмах започео са извођењем низа акробатских фигура у контролисаном окружењу.

- После 5 - 6 минута акробатског летења пилот је летео 4 - 5 минута у хоризонталном положају на висини од око 1.000 метара. У међувремену није пријављивао било какве проблеме путем радиостанице. Након тога пилот је започео још један низ акробатских фигура. После неколико минута летења, а након петље коју је урадио по изласку из ковита са три окрета, пилот је извршио додатни маневар у трајању од 15 - 20 секунди услед којег је авион са већим бројем обртаја мотора при брзини од око 280 километара на сат ударио о тло на око 500 метара југоисточно од прага 33 аеродрома "Ечка" - прецизира у свом извештају Петровић.

Додаје и да је авион ударио о тло под углом од око 85 степени са поравнатим крилима и конфигурацијом за извођење маневра током лета са увученим флапсовима и стајним трапом.

- Како је авион имао велику енергију приликом удара о тло, труп авиона је прошао око два метра кроз земљу при чему је дошло до уништења структуре авиона. Услед удара о тло великом силом пилот је на лицу места подлегао задобијеним повредама - закључује Петровић уз напомену да ће узрок овог удеса бити установљен током истражног поступка и да ће безбедносне препоруке бити издате по завршетку истраге овог удеса.

Владимир Булат погинуо је у четвртак 18. јула око 8.30 часова. Био је врхунски пилот и председник Аероклуба "Зрењанин". Сахрањен је 22. јула на Новом бежанијском гробљу у Београду а надлежни из Ваздухопловног савеза Србије изразили су дубоко жаљење због ненадокнадивог губитка сјајног пилота и човека.

Поново се одржава омладинско патриотски камп у Србији, прочитајте о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА