Најновије

МОЖЕ БИТИ САМО ЈЕДАН! ОТВОРЕНИ РАТ ДВОЈИЦЕ АЛБАНСКИХ ЛИДЕРА: Тачи спрема сачекушу да склони Харадинаја

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи планира да потпуно уклони Рамуша Харадинаја из политичког живота на Косову тако што ће спречити одржавање ванредних избора, што је био Харадинајев план када је подносио оставку.

Тачи и Харадинај (Фото: Јутјуб/Правда)

Према писању албанских медија, Тачи увелико спроводи консултације како би обезбедио већину у парламенту, а паралелно с тим појачава медијску кампању у којој се Харадинају оспорава право да упркос оставци обавља технички дужност премијера (пошто и закони тако прописују).

На руку му иде и тврд став Американаца, који су преко Филипа Коснета, амбасадора САД у Приштини, поручили премијеру у оставци да мора да испоштује своју одлуку и дефинитивно напусти функцију.

Како пише добро обавештена Газета експрес, на Тачијевом столу налази се опција без изласка на изборе.

- Намера Тачија је да убеди чланове владајуће ПАН коалиције (ДПК, АБК, НИСМА) да влада настави без изласка на изборе, односно да се за Харадинаја пронађе замена.

Шиптарским крвницима редом стижу позиви

У међувремену, док се не види да ли ће победити Тачи или Харадинај, приштински медији набрајају ко је све од вођа терористичке формације ОВК до сада позван у Хаг (уз Харадинаја, ту су Рустем Мустафа, Сокол Добруна, Сафет Сиља, Сабахајдин Цена, Назиф Мехмети, Ремзи Шаља, Сами Љуштаку, Мендим Дака, Бљерим Кући, Шукри Буја, Авди Ибрахими, Бислим Зирапи, Јакуп Краснићи...) и спекулишу о новим именима. Према њиховим изворима, на хашком списку је још најмање неколико десетина шиптарских крвника, који ће позиве добити наредних дана и седмица.

Лист подсећа да ни дипломатска представништва у Приштини протеклих дана нису дала јасне сигнале о томе шта би Приштина требало да уради у овом тренутку, а реконструкција владе је помињана као једна од могућих опција. Ипак, како се констатује, Харадинајев утицај је веома јак и рејтинг му је порастао након одласка у Хаг и тријумфалног повратка (бар је он то тако представио), па ће Тачи имати доста препрека у реализацији своје замисао.

У сваком случају, како оцењују приштински аналитичари, прикривени сукоб Тачија и Харадинаја прерастао је у отворени рат из којег ће само један моћи да изађе као победник.

С друге стране, председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се Приштина и Београд сигурно вратити за преговарачки сто када дође до укидања такси, али да не може да зна да ли ће то бити до краја године.

- Преговора мора да буде. И кад су стране у ратном сукобу, мора да се седне за преговарачки сто. Ко мисли да је разговарати лоше и да је компромис ружна реч... Ја мислим да је добра вест - рекао је Вучић и подсетио да је унапред рекао да ће се премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај у Хагу задржати од 24 до 48 сати.

Прочитајте ОВДЕ застрашујуће сведочење из Жуте куће.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА