Најновије

ТРАМП ИЗДАО СТРАШНО УПОЗОРЕЊЕ: Запретио Србији да је чека пакао ако не отера Кинезе!

Амбасадор САД у ЕУ Гордон Сонланд упозорава да ће се све земље које дозволе 'Хуавеју' и другим кинеским компанијама учешће у инфраструктурним пројектима суочити с америчким противмерама, а на списку је и Србија. Кинези у нашој земљи већ уложили милијарде у Железару, РТБ Бор, Железницу, ТЕ Костолац, Пупинов мост, а најављују и изградњу београдског метроа.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Амерички председник Доналд Трамп жели да протера кинеске фирме из Србије и тако је натера да се одрекне милијарди директних страних инвестиција!

Ово потврђује амбасадор САД у ЕУ Гордон Сонланд, који сматра да је сарадња са Пекингом у великим пројектима гурање прста у очи Вашингтону. Сонланд упозорава да би земље које 'Хуавеју' или другим кинеским фирмама дозволе учешће у кључним инфраструктурним пројектима могле бити суочене с америчким противмерама! Другим речима, уколико се Србија не одрекне кинеских инвестиција, Вашингтон би могао да нам уведе економске санкције!?!

Да се и Србија налази на америчкој листи 'спорних' земаља потврђује то што су Кинези у нашој земљи већ уложили милијарде у Железару Смедерево, РТБ Бор, Железницу, ТЕ Костолац, Пупинов мост, а најављују и изградњу београдског метроа. Да странцима заиста сметају кинеске инвестиције у Србији потврдио је недавно и председник Вучић, истакавши да у Европској унији постоји 'антикинески лоби који се бори против свега кинеског у Европи'.

Коментаришући ове наводе, шефица Одбора за финансије и републички буџет Александра Томић каже да је Вучић ствари назвао правим именом и да се то многима не допада.

- Ми се не мешамо у политичке и економске односе других држава, већ сарађујемо по питању директних страних инвестиција и са Западом и са Истоком, јер је то у интересу свих грађана. То је резултат одговорне спољне и унутрашње политике коју Србија води. Како ће велике силе решавати своје односе у будућности, оставићемо времену које долази, а до тада Србија ће економски да напредује - подвлачи Томићева.

Политиколог Александар Павић оцењује да Американци прете целом свету санкцијама, како због Руса тако и због Кинеза.

- Сад се види да у позадини свих западних прича о томе како желе добро за нас стоји једино интерес да се Србија држи зависном од главних западних држава и њихових савеза, ЕУ и НАТО. Зато се на сваку сарадњу са Русијом и Кином гледа подозриво, а све чешће и непријатељски. Запад сматра да је Балкан њихово 'двориште' и да они једини имају право да ту остварују интересе. Као у стара добра колонијална времена. Поготово се САД плаше Кине јер виде у њој главног геополитичког и економског супарника, који не тражи од земаља са којима сарађује да се одрекну националних интереса - закључује Павић.

Чеда и Чанак хоће да смене Поповића! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА