Најновије

ДРАЊЕ! СПРЕМИТЕ ЈОШ ПАРА ЗА (АУТО) ПУТ: Погледајте нови детаљан ценовник скупљих путарина!

Путарина у Србији од јуче је поскупела за 12 одсто, тако да вожња ауто-путем од Суботице до Прешева, што је 566 километара, сада кошта 2.130 динара за аутомобиле, што је за 230 динара више него пре поскупљења.

Путарина (Фото: Јутјуб)

Друмарина овом трасом за аутобусе кошта 6.380 динара, за теретне камионе чак 12.780 динара, док ће од сада и мотоциклисти за исту деоницу морати да плате више од хиљадарке, тачније 1.070 динара, што је за 120 динара више у односу на претходни ценовник.

За аутобусе 6.380 динара

Уколико сте из региона Београда и планирате полазак својим аутом ка мору, припремите 1.500 динара за "Путеве Србије" ако ћете возити преко Прешева, односно 1.110 динара за вожњу до Димитровграда. Од Београда до Прешева иначе има 380 километара, а од Београд до Димитровграда 332 километра, што указује да је цена коришћења километра ауто-пута око 3,5 динара. Иначе, вожња ауто-путем од Суботице до Димитровграда (518 километара) кошта 1.740 динара за аутомобиле.

Такође, они који би да путују у Хрватску, за путарину од Београда до Шида платиће 410 динара.

Друмарина од престонице Србије до Новог Сада за аутомобиле сада кошта 240 динара, а до Смедерева 210 динара, Параћина 600, Лесковца 1.020, а до Врања 1.330 динара.

Тражили веће цене

Иначе, директор "Путева Србије" Зоран Дробљак открио је недавно да су Министарству саобраћаја предложили повећање путарине од 15 одсто, али је на седници Владе усвојено 12 одсто. У образложењу поскупљења Влада је навела да је претходна висина путарина била нижа од реалне вредности, као и да ће се повећањем прихода од путарине обезбедити већа средства за финансирање одржавања и развоја путне мреже.

Процена је да ће са поскупљењем од 12 одсто ове године приход од наплате путарине бити већи за 1,9 милијарди динара, односно да ће укупан годишњи приход износити 27,6 милијарди динара.

Коначно поскупљење путарине утврђено је Изменама Закона о накнадама за коришћење јавних добара, које је недавно усвојила Скупштина Србије. Путарина је претходно у Србији поскупела 7. јануара 2017. за 10 одсто.

Прочитајте ОВДЕ како се за то време руши Коридор 10 и то због немогућег разлога.

Извор: Курир
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА