Најновије

ПОСЛЕ ДОКУМЕНТА РУСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА, ДАЧИЋ И ЂУРИЋ О ЈЕРЕМИЋУ: Тужилаштво да га испита, Вук је Албанцима херој!

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Тужилаштво, судови и надлежни органи треба да утврде да ли су Вук Јеремић и Борис Тадић радили науштрб интереса Србије и да ли су од Русије тражили да не ставља вето у УН када је реч о КиМ.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је то рекао поводом документа руских обавештајаца у коме пише да је Јеремић у новембру 2005. године тражио од Руса да не буду препрека косовској независности.

Дачић је оценио да је то равно издаји земље и истакао да мора да се прецизно утврди зашто је он тражио од Руса да не улажу вето у СБ УН.

"Исто тако треба истражити и који је мотив Јеремић, који је тада ишао у Русију као саветник председника државе Бориса Тадића, имао када је рекао да "неадекватан приступ томе може коштати каријере сваког српског политичара", казао је Дачић.

Према његовим речима, Јеремић је у праву у једној ствари и да је Србија скупо платила учинак његове и Тадићеве власти.

"Велику штету нанели су и држави и нашој борби за КиМ јер су управо Тадић и Јеремић ти који су дозволили да се питање Космета измести из УН. Јеремићева је заслуга и формулисање питања које је Србија поставила међународном суду правде, што данас и Харадинај и Тачи славе, јер је то био један од темеља независности Приштине", оценио је Дачић.

Он подсећа да је суд тада рекао да декларација о независности Косова није у супротности са међународним правом, као и да је одлука готово дискредитовала позицију Београда у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета.

Дачић истиче да се Јеремић тада понашао као дипломатски дилетант и да се "ништа ту није променило", јер се исто понаша и данас.

"Зато је неопходно да се утврди истина да видимо ко је шта радио иза кулиса, па да грађани следећи пут када изађу на изборе одлуче да ли желе да они који су нашкодили интересима Србије опет дођу на власт", рекао је Дачић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Дјурић оценио је да је Јеремић тај који је пре девет година поставио катастрофално питање пред међународним судом правде и да његово име девет година славе по Приштини и Тачи и Харадинај и сви албански сепаратисти.

"Медији у Приштини и албанска јавност глорификују Јеремића као хероја који им је дао потврду самопроглашене независности", каже Ђурић и додаје да је Јеремић човек чији су пријатељи, спонзори и пословни партнери по затворима широм света.

Ђурић објашњава да је Јеремић умешан у многе њихове финансијске криминалне радње, да прима новац од страних амбасада без образложења српској јавности за коју контрауслугу.

"То је и човек који је поставио границу између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку, пребацио преговоре из УН у ЕУ, на КиМ довео Еулекс и развластио Кфор, увео представника смопроглашеног Косова у УН, донео низ накарадних и штеточинских споразума за Србе на КиМ и Србији везао руке и ноге у даљим преговорима", рекао је Ђурић.

Како је рекао, српски народ на КиМ и у читавој Србији одлично зна "тај политички легат" Јеремића да је решио Србију КИМ, фабрика, угледа, новца и војске.

"У време када је он био министар спољних послова, Србија је на КиМ изгубила више него у целој својој историји", закључио је Ђурић.

Позив за саслушање Специјалног суда примило 70 чланова тзв. ОВК! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА